Društvo Vesti Zrenjanin

Zrenjanin jedan od gradova sa najviše volontera, položen ispit humanosti!

volonteri

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da se, zahvaljujući nacionalnoj platformi „Budi volonter“, koja je pokrenuta 24. marta, preko 7.000 ljudi u 27 gradova i opština uključilo u pomaganje sugrađanima na dobrovoljnoj bazi. Volonteri su aktivni širom Srbije, a najviše ih je u Beogradu (24 odsto) i Novom Sadu (15 odsto).

 

Kada su u pitanju drugi gradovi i mesta, volontera je najviše u Zrenjaninu (7 odsto).

 

Većina volontera ima između 20 i 40 godina (70 odsto), a ima i mlađih od 20 godina (7 odsto).

 

Pročitajte još: Olakšice za zakupce poslovnog prostora u svojini Grada Zrenjanin

 

U Zrenjaninu i okolnim manjim naseljima, na primer, angažovano je više od 600 volontera. To je bilo dovoljno da odgovore na preko 3.600 poziva, koliko su primili od uvođenja vanrednog stanja, od sugrađana kojima je bila potrebna pomoć.

 

Od ukupnog broja volontera u Zrenjaninu, njih 220 su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Oni su obučeni za rad u kriznim situacijama, pa pored dopremanja namirnica starijim sugrađanima učestvuju i u dezinfekciji javnih površina.

 

Volonteri u manjim mestima stižu na adrese građana za svega nekoliko minuta

 

Član Štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zvonko Rakić rekao je da platforma „Budi volonter“ olakšava rad Štabu za vanredne situacije. Na njoj postoje podaci o svim volonterima sa teritorije Zrenjanina, pa ih je lakše kontaktirati i uputiti na najbližu adresu.

 

Od poziva sugrađana kojima je potrebna pomoć do dolaska volontera u Zrenjaninu je potrebno najviše sat i po vremena. U manjim mestima u okolini volonteri uspevaju da stignu na adrese za svega nekoliko minuta.

 

Svi zainteresovani za volontiranje i dalje mogu da se prijave popunjavanjem prijave na sajtu budivolonter.gov.rs ili besplatnim pozivanjem kontakt centra COVID-19 na broj 19819, svakog dana od 8 do 22 časa.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak