Društvo Vesti Zrenjanin

Zrenjanin domaćin Nacionalnog kongresa glavnih sestara i zdravstvenih tehničara

savez zdravstvenih radnika zrenjanina domaćin nacionalnog kongresa

Savez zdravstvenih radnika Zrenjanina je po peti put domaćin četvorodnevnog Nacionalnog kongresa glavnih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, koji se održava od 1. do 4. decembra u hotelu „Vojvodina“.

 

Kongres pod nazivom „Vođenje, angažovanje, inspiracija“ organizuje Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Kongresni rad se odvija kroz plenarana izlaganja, edukativne seminare, radionice, okrugle stolove i panele. Na ovom skupu, između ostalog, učestvuju i stručnjaci iz oblasti organizacije zdravstvene nege.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ove godine od HIV-a umrlo šest osoba, smrtni slučaj i u našem okrugu

 

Svečanom otvaranju kongresa prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko, direktorka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Vesna Jocić i predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije Radmila Nešić.

 

Predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanina Đurđica Šljapić zahvalila se organizatorima što su po peti put za domaćina odabrali ovaj grad. Kako je navela, Zrenjanin je prepoznat kao atraktivna destinacija za stručna okupljanja.

 

– Ovogodišnji kongres se razlikuje od prethodnih u smislu jasno definisanih tema skupa, o kojima  ćemo diskutovati. One se odnose na važne zdravstvene probleme u društvu, kao što su karcinomi. Govorićemo i o značaju kvaliteta pružanja zdravstvene nege i sestrinstva kao najbrojnije profesije u zdravstvu, koja pruža najveći broj usluga – rekla je Đurđica Šljapić.

 

Ona je naglasila da je prednost ovakvih kongresa mogućnost predstavljanja zdravstvenih ustanova sa teritorije cele Srbije, pa i onih najmanjih, kako bi šira javnost prepoznala njihov ogroman doprinos zdravstvenom sistemu.

 

savez zdravstvenih radnika zrenjanina domaćin nacionalnog kongresa

 

Sindrom izgaranja kod medicinskih sestara

 

Učesnici kongresa će se osvrnuti i na direktive Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi sa razvojem sestrinstva u svetu.

 

– Strategija za period od 2021. do 2025. godine obavezuje članice SZO da prepoznaju i reše problem nedostatka medicinskih sestra, neadektvatnog obrazovanja, zatim odlaska medicinskih sestara iz siromašnih u bogatije države, neadekvatne zarade, iscrpljenosti usled manjka kadra i oboljevanja sestara u smislu sindroma izgaranja – kazala je predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije Radmila Nešić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prosvetni radnici sa protesta poručili: Ovo ne možemo više da trpimo

 

Organizatori kongresa poručuju da je snažno liderstvo presudno za ostvarenje vizije poboljšanja položaja medicinskih sestara.

 

„Jedna od osam medicinskih sestara radi u zemlji koja nije njeno mesto rođenja i obrazovanja. Zadržati i organizovati rad medicinskih sestara u skladu sa svim novim izazovima današnjice zahteva visoko znanje i opredeljenost sestrinskih lidera za pravičnu stručnu zdravstvenu negu i resurse za nju“, poručeno je sa skupa u Zrenjaninu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz