Društvo

Zrenjanin dobija Tagorin centar?

ZRENJANIN – Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić ocenio je da bi izgradnja centra u Zrenjaninu posvećena Rabindranatu Tagori – indijskom nobelovcu, pesniku, umetniku i filozofu, bila prva te vrste u Srbiji.

Duško Radišić sa indijskom ambasadorkom
Duško Radišić sa indijskom ambasadorkom

Radišić je prilikom susreta sa ambasadorkom Indije u Srbiji Nerinder Čohan objasnio da inicijativa za takvu instituciju potiče od profesorke filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Aleksandre Maksić, koja već dugi niz godina sarađuje sa indijskim ekspertima za ovu oblast i koja je 2011. godine organizovala manifestaciju „Dani indijske kulture i  filozofije“.

– Grad je obezbedio prostor koji se nalazi u samoj blizini centra, a trenutno se traže sredstva za njegovu rekonstrukciju. Ovo je prilika da se Zrenjaninci bolje upoznaju sa indijskom kulturom i bogatim nasleđem ovog Nobelovca – istakao je Radišić.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina je dodao da se na taj način otvara prostor za dalju ekonomsku saradnju između Srbije i Indije.

Na sastanku je objašnjeno da je ideja Tagorinog centra nastala 2011. u Daki, na konferenciji povodom 150 godina od rođenja ovog kosmopolitskog mislioca. Dipanita Data, postdoktorski istraživač engleske književnosti, koja je već četiri puta boravila u Zrenjaninu, potpisnica je sporazuma o formiranju kulturne institucije koja promoviše univerzalne ljudske vrednosti, a pre svega ideju humanizma.

Ambasadorka Indije posetila je Zrenjanin u januaru ove godine. Ona je tada sa predstavnicima zrenjaninske lokalne samouprave razgovarala o mogućnostima za privrednu i dalju kulturnu saradnju.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.