Društvo Vesti Zrenjanin

Znameniti Botošanin Bogoljub Stanković dobija bistu u Novom Sadu

bogoljub stanković
Foto: SANU

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu najavio je da će sutra, u podne, ispred zgrade Departmana za matematiku i informatiku PMF, svečano biti otkrivena bista čuvenom srpskom matematičaru, akademiku Bogoljubu Stankoviću. Ovaj događaj organizuje se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

 

Bogoljub Stanković je rođen 1. novembra 1924. godine u Botošu kraj Zrenjanina. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Za vreme Drugog svetskog rata proveo je godinu dana kao zatvorenik u koncentracionim logorima u Mađarskoj i Nemačkoj, a jedan od njih bio je i Dahau.

 

PROČITAJTE JOŠ: Grad obezbedio bolnici dodatnu opremu za terapiju kiseonikom

 

Nakon oslobođenja, počinje da studira matematiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1949. do 1953. godine bio je asistent na Matematičkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

 

Za docenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izabran je 1954. godine, 1959. za vanrednog, a 1964. za redovnog profesora. Po pozivu je proveo jednu godinu, 1959, kao profesor-asistent (docent) na Univerzitetu Sorbona.

 

Bogoljub Stanković je rodonačelnik moderne analize u Novom Sadu i Srbiji

 

Posebna zasluga u njegovoj profesorskoj karijeri jeste stvaranje nekoliko novih univerzitetskih predmeta iz različitih grana matematike. Akademik Stanković je rodonačelnik moderne analize u Novom Sadu i Srbiji. Novosadska škola matematičke analize je formirana na seminaru koji je vodio 55 godina.

 

Polja naučnog interesovanja profesora Stankovića bili su funkcionalna analiza i, pre svega, teorije uopštenih funkcija i njihova primena. Bio je zainteresovan i za razne mehaničke modele. Objavio je šest monografija i oko 150 radova. Mnogi od njih objavljeni su u istaknutim matematičkim časopisima.

 

Za vreme uspešne pedesetogodišnje univerzitetske karijere, profesor Bogoljub Stanković je bio na čelu Instituta za matematiku, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta i rektor Univerziteta u Novom Sadu. Bio je član i predsednik mnogih domaćih i međunarodnih odbora u oblasti matematike. Nagrađivan je najvažnijim domaćim priznanjima, kao i ordenom Officer de l’ordere national de merite Republike Francuske.

 

Godine 1969. proglašen je za počasnog građanina Baltimora.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Za izuzetan doprinos matematici 2016. je dobio Povelju matematičkog instituta SANU. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, izabran je 1963. a za redovnog člana 1972. godine.

 

Preminuo je 16. maja 2018. godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz