Društvo

ZEMLJANE KUĆE ZA SAVREMEN ŽIVOT

ZRENJANIN – Arhitekta i stručnjak za zemljanu arhitekturu Dragana Kojičić i ove godine deo leta provešće u Mošorinu, u staroj zemljanoj kući koju je kupila novcem od jedne nagrade osvojene na arhitektonskom konkursu.

Dragana Kojičić na radnom zadatku
Dragana Kojičić na radnom zadatku

I prošle godine ona je, uz pomoć kolega, pokazala da stare kuće, napravljene od zemlje i ostalih prirodnih materijala, mogu sasvim da se uklope u 21. vek. Sve uz poruku da je zemlja odličan materijal i da se može reći da su naši preci, praveći kuće od zemlje, poštovali standarde energetske efikasnosti, jer su ovakvi objekti štedeli energiju i čuvali životnu sredinu.

– Ove godine prošla su nam dva projekta. Jedan je podržao Ženski fond „Rekonstrukcija“, a drugi je praktično nastavak prošlogodišnjeg koji podržava Ministarstvo građevine – ističe Kojičić u razgovoru za portal zrenjaninski.com i dodaje da je ova godina posvećena ženama i graditeljstvu.

Zahvaljujući projektu koji je podržao Ženski fond, polaznice su savladale osnove trščarstva, a rezultat je bio postavljanje trščanog krova na kući u Mošorinu. Radionice su držali majstori iz Belog Blata. A, ovih dana počinju nove radionice, na kojima će polaznice, uz pomoć odličnih majstora iz Šikloša, iz susedne Mađarske, naučiti kako napraviti zemljanu peć.

– Planiramo u avgustu još neke radionice posvećene restauraciji drvenarije, limarije, zatim bravarstvu i slično – kaže Kojičić.

Kuća u Mošorinu polako dobija svoj zamišljeni oblik. Planirano je i da se poploča starim ciglama, koje su, kaže Dragana, jedva pronašli, a ni dobrih majstora za takve poslove skoro da nema.

– Ideja je da zemljana kuća postane kuća za 21. vek, dakle ne ona starinska, nego potpuno prilagođena uslovima života danas. I ne etno kuća, za prikazivanje i odmaranje, nego kuća za život. Napuštenih zemljanih kuća ima svuda po Vojvodini, u poslednje vreme i mladi su zainteresovani da ih adaptiraju, ali ne znaju kako. Zato mi organizujemo radionice i sve je više zainteresovanih za ovu temu – objašnjava Kojičić.

Zemljane kuće su zdrave, jer su napravljene od prirodnih materijala. Pritom su i energetski efikasne pošto svojom debljinom sporije prenose i hladnoću i toplotu.

– Svi znamo da je u ovakvim kućama zimi toplo, a leti hladno. Em je zdravo, em štedljivo, samo treba znati kako – zaključuje Dragana Kojičić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz