Društvo Vesti Zrenjanin

Zdravstvene ustanove u srednjem Banatu očekuje ozbiljna reorganizacija

ekskluzivno

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nedavno je predstavilo Nacrt plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite. Reč je o dokumentu koji predstavlja reorganizaciju zdravstvenog sistema i koji bi u narednih 15 godina trebalo da osigura poboljšanje kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite i povećanje ekonomske efikasnosti zdravstvenog budžeta.

 

U dokumentu su predstavljene promene koje će se dogoditi u kratkom roku od jedne do tri godine, srednjem – od četiri do sedam godina, i one koje će se dogoditi u dužem roku, od 8 do 15 godina.

 

Najviše promena u zdravstvenom sistemu u srednjem Banatu dogodiće se u naredne tri do četiri godine. U ovom periodu, Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ trebalo bi da se spoji sa Opštom bolnicom u Zdravstveni centar Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zemljoradnička zadruga “Agrosoj” objavila novi oglas za posao

 

Sve specijalne bolnice koje se bave rehabilitacijom, a među njima i Specijalna bolnica „Rusanda“ u Melencima, objedinjuju se u jednu zdravstvenu ustanovu. Reč je o Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Vojvodine, sa sedištem u Starom Slankamenu. Bolnica u Starom Slankamenu, uz onu u Melencima, raspolaže sa najvećim posteljnim kapacitetima. Organizacione jedinice ove zdravstvene ustanove bile bi specijalne bolnice u Apatinu, Vrdniku, Melencima i Banji Kanjiži.

 

Razlog za reorganizaciju je povećanje kvaliteta lečenja. Naime, spajanjem ovih ustanova postiže se ravnomernija preraspodela svih resursa, pre svega postelja, uz fleksibilnije korišćenje kadrova.

 

Reorganizacija obuhvata i zdravstvene ustanove koje se bave lečenjem plućnih bolesti

 

Zdravstvene ustanove koje se bave lečenjem plućnih bolesti, Specijalna bolnica u Zrenjaninu i Specijalna bolnica u Beloj Crkvi, spajaju se sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Taj Institut ima organizacione jedinice u Zrenjaninu i Beloj Crkvi.

 

Kako bi se postigla racionalizacija poslovanja i bolje upravljanje svim raspoloživim resursima, pogotovo kadrovskim, planirano je da svi zavodi za javno zdravlje na području Vojvodine budu objedinjeni sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine. Pojedinačni zavodi trebalo bi da nastave da funkcionišu kao ogranci centrale Instituta. To su zavodi u Subotici, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Zrenjaninu i Pančevu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

U periodu od 8 do 15 godina, još jedna promena očekuje zdravstveni sistem u srednjem Banatu. U tom roku, domovi zdravlja u Novoj Crnji, Novom Bečeju, Sečnju i Žitištu trebalo bi da se pripoje Zdravstvenom centru Zrenjanin, koji bi na taj način postao Srednjobanatski zdravstveni centar.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz