Društvo Vesti Zrenjanin

Zašto je spor između kupca i trgovca mnogo bolje rešavati medijacijom

violeta stamenković
Diplomirana pravnica Violeta Stamenković

O postupku u potrošačkim sporovima i prednostima njihovog vansudskog rešavanja portal zrenjaninski.com je razgovarao sa diplomiranom pravnicom Violetom Stamenković. Violeta Stamenković je jedan od 13 posrednika u Srbiji, koja se nalazi na listi stručnjaka za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

– Pre svega želim da se zahvalim Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na angažovanju u timskom radu, u cilju unapređenja rada ADR-a u Republici Srbiji. To se radi u okviru tvining projekta „Jačanje zaštite potrošača u Republici Srbiji kao odgovor na nove izazove na tržištu“. Projekat sprovodi pomenuto ministarstvo u saradnji sa Slovačkom, Poljskom i Nemačkom. Veoma je bitno stalno informisati građane o pravima i načinu rešavanja njihovih problema uopšte. U ovom slučaju, i o pravima potrošača kada nastane problem, to jest spor – kaže na početku razgovora Violeta Stamenković.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pacijenti, ovo treba da znate: Kako je organizovan rad Opšte bolnice

 

Prema njenim rečima, građani jasno treba da znaju kada stiču status potrošača u postupku potrošačkog spora.

 

Svojstvo potrošača ima svako fizičko lice koje kupuje robu ili zaključuje ugovor o pružanju usluga sa trgovcem. Potrošački spor je svaki spor koji proizilazi iz ugovornog odnosa između potrošača i trgovca, na koji se primenjuju posebna pravila parničnog postupka, iz Zakona o parničnom postupku.

 

To je prvi osnovni uslov da bi se spor smatrao potrošačkim.

 

Drugi uslov reklamacija potrošača

 

– Drugi uslov je reklamacija potrošača, uložena u zakonom predviđenom roku. Znamo da garancija obavezuje trgovca bez obzira na njenu formu, odnosno na to da li je data u pisanom obliku ili usmenim putem, putem reklame ili na bilo koji drugi način. Reklamacija je zahtev koji potrošač neposredno upućuje trgovcu radi otklanjanja nesaobraznosti robe ili usluge, radi ostvarivanja prava iz garancije, zbog pogrešno obračunate cene ili radi otklanjanja drugih nedostataka za koje je odgovoran trgovac – objašnjava Stamenković.

 

Trgovac je, navodi ona, dužan da vodi evidenciju primljenih reklamacija (knjiga reklamacija). Dužan je da je čuva najmanje dve godine od dana podnošenja reklamacije potrošača. U obavezi je i da izda potrošaču pisanu potvrdu o prijemu reklamacije ili da elektronskim putem potvrdi njen prijem ako je podneta na taj način. Rok za rešavanje reklamacije je najduže osam dana od njenog prijema.

 

– Bez obzira na odgovor trgovca na reklamaciju, koji može biti pozitivan ili negativan, to su dva osnovna uslova koja moraju da se ispune da bi se mogao pokrenuti potrošački spor putem vansudskog poravnanja. Treba napraviti razliku između sudskog i vansudskog rešavanja potrošačkih sporova da bi naši građani imali pravu predstavu šta je posredovanje u potrošačkom sporu – ističe naša sagovornica.

 

violeta stamenković

 

Uz medijaciju se izbegava negativna reklama

 

Ako trgovac ne prihvati zahtev iz reklamacije potrošača, ili protekne rok za davanje odgovora na reklamaciju, kao i u drugim slučajevima povrede potrošačkog prava, potrošač može da podnese tužbu radi zaštite prava potrošača.

 

U potrošačkom sporu se ne plaća sudska taksa za tužbu ako vrednost predmeta spora ne prelazi iznos od 500.000 dinara.

 

– Posebna pravila postupka predviđaju i da se poštuje načelo hitnosti u potrošačkom sporu. Tužba se ne dostavlja na odgovor, već se tuženom dostavlja uz poziv za glavnu raspravu. A glavna rasprava se zakazuje i održava najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema tužbe u sud. Presuda u potrošačkim sporovima objavljuje se odmah po zaključenju glavne rasprave – napominje Violeta Stamenković.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ona dodaje da je ovo ujedno i savet svim licima koja vode potrošačke sporove pred sudom da uvek insistiraju na načelu hitnosti.

 

Kada se odabere posredovanje, odnosno medijacija, kao vansudsko rešavanje spora, onda je postupak još brži od sudskog i ima prednosti za trgovca. Telo koje sprovodi vansudsko rešavanje spora je dužno da sve podatke tokom postupka čuva kao tajnu.

 

To je ključni moment da trgovci vide prednost za sebe jer ne gube svoju reputaciju niti urušavaju svoj imidž. Sudske presude se, s druge strane, objavljuju u javnosti. A to dovodi do negativne reklame za trgovca.

 

Postanite i vi posrednik u rešavanju sporova

 

– Dragi građani, potrošači, trgovci, kao što vidite, vansudsko rešavanje vaših problema je na obostrano zadovoljstvo. Ako želite da postanete posrednik, odnosno medijator, i imate visoku stručnu spremu, prilika za to je obuka koju sprovodi Fakultet političkih nauka iz Beograda. Obuka će se održati od 13. do 17. septembra. Možete biti aktivno lice u vansudskom rešavanju sporova – naglašava Stamenković.

 

Sve dodatne informacije vezano za dobijanje licence posrednika koju, nakon sprovedene obuke, izdaje Ministarstvo pravde Republike Srbije, možete dobiti preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM