Društvo Vesti Zrenjanin

Zasedala Međunarodna biskupska konferencija Svetog Ćirila i Metodija

međunarodna biskupska konferencija svetog ćirila i metodija

Danas je u Zrenjaninu završeno 38. plenarno zasedanje Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija. Skupom je predsedavao monsinjor dr Ladislav Nemet, zrenjaniski biskup i predsednik Međunarodne biskupske konferencije (MBK).

 

O temama koje su na konferenciji obrađivane danas su govorili dr Ladislav Nemet i portaprol MBK Mirko Štefković.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na području Zrenjanina registrovana 184 aktivna slučaja zaraze

 

– Pažnju smo posvetili crkvenom životu u vreme pandemije virusa korona, kada su trpeli i vernici i sveštenstvo, a samim tim i crkveni život – istakao je dr Nemet i dodao da su biskupi pozvali na strpljenje i istrajnost kako bismo se zajedničkim naporima, poštujući mere nadležnih državnih organa, izborili sa izazovima pandemije.

 

Biskupi su razgovarali i o programima proslave Godine porodice, koju je proglasio papa Franja. Takođe, biskupi su usvojili izmene Pravilnika za zaštitu maloletnika u crkvi, a osvrnuli su se i na delovanje na socijalnom planu preko Caritasa.

 

Bilo je reči i o sprovođenju katoličke verske nastave u školama, kao i o nedavno usvojenom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Pažnja je posvećena i pitanjima restitucije oduzete crkvene imovine.

 

– Postupak restitucije teče izuzetno sporo, pa je Zrenjaninskoj biskupiji do sada, od 800 hektara oduzete zemlje, vraćeno tek 300 – istakao je Mirko Štefković.

 

Zrenjaninska biskupija trebalo bi da dobije zamensku nadoknadu za 15 crkvi srušenih nakon Drugog svetskog rata.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kako su ove godine istekli mandati predsedavajućima, na konferenciji je za predsednika ponovo izabran zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, za potpredsednika je izabran barski nadbiskup Rok Gjonlleshaj, a za sekretara monsinjor Robert Pašćik.

 

Međunarodna biskupska konferencija Svetog Ćirila i Metodija deluje od 22. decembra 2004. godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz