Društvo

Za dve i po godine osam slučajeva agresije prema zaposlenima u bolnici

Vladimir Arbutinov
Dr Vladimir Arbutinov

Lekari i medicinsko osoblje u zdravstvenim ustanovama, iako rade jedan nadasve human posao, ponekad se suoče sa napadima nezadovoljnih pacijenata, rodbine obolelih ili umrlih.

 

U medijima povremeno osvane vest da je pacijent napao lekara ili osoblje neke medicinske ustanove, a događa se da na meti budu i lekari Hitne pomoći. U srednjem Banatu, ipak, takvi slučajevi su retkost, „Lale“ su i u ovim slučajevima tolerantnije.

 

Agresivno ponašanje prema zaposlenima u našoj bolnici nije često, dešava se sporadično, a u većini slučajeva su u pitanju verbalni napadi – ističe u izjavi za portal zrenjaninski.com dr Vladimir Arbutinov, pomoćnik direktora za medicinske poslove, obrazovanje i naučno – istraživački rad u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.

 

On napominje da u zrenjaninskoj bolnici u takvim slučajevima postupaju po utvrđenoj proceduri.

 

– Postupa se u skladu sa procedurom, koja se odnosi na postupanje u slučaju pretnje ili agresivnog ponašanja, koje ugrožava bezbednost zaposlenih i drugih lica. Evidentiraju se svi ovakvi prijavljeni slučajevi, kojih je od 1. januara 2016. godine, do danas, bilo osam – napominje Arbutinov.

 

Poređenja radi, od 2008. do 2015. godine u Opštoj bolnici dogodilo se ukupno 28 napada na zaposlene, što je u proseku četiri nemila događaja godišnje. Od ukupnog broja napada, u šest slučajeva na meti su bili lekari, 18 ataka bilo je usmereno na medicinske sestre – tehničare, jedan na službenika i tri na radnike obezbeđenja. Statistika ukazuje da su medicinske sestre, odnosno tehničari, najčešće na udaru nezadovoljnika.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.