Društvo YSLAJDER

VREME JE DA SE ZABRINEMO: OSNOVCI SU NAM DEBELI I TROMI

ZRENJANIN – Naši osnovci su najdeblji i najtromiji u Evropi, pokazuju istraživanja Zavoda za sport. Istina, malo su viši, ali i deblji i nespretniji od svojih vršnjaka iz Belgije, Španije, Slovačke, Litvanije, Estonije i Albanije. U odnosu na prethodna istraživanja od pre više od jedne decenije, motoričke sposobnosti osnovaca drastično su se smanjile.

sportska-sala-fiskultura

Nedavno je Udruženje pedagoga fizičke kulture iz Beograda pokrenulo inicijativu da se u osnovnim školama poveća broj časova fizičkog vaspitanja i da se uvede obavezan sport. Tu inicijativu podržava i Udruženje pedagoga fizičke kulture iz Zrenjanina.

– Dva časa nedeljno u višim razredima je apsolutno nedovoljno – kaže za portal zrenjaninski.com Miroslav Molnar, predsednik ovog Udruženja. – Đaci mogu da izaberu i jedan sport i to je obično odbojka, košarka ili fudbal. U osnovnim školama učenici još i rade fizičko, kasnije u srednjoj ima više onih koji ove časove izbegavaju, smatra Molnar.

Veliki problem predstavlja i činjenica da mnoge škole nemaju ni adekvatne sale za fizičko vaspitanje, a o spravama da se i ne govori. U mnogim salama đaci vežbaju na spravama na kojima su vežbali i njihovi roditelji, dodaje Molnar.

– Moram da priznam da je i program pomalo zastareo. Đaci u višim razredima zainteresovaniji su za fitnes, za neke modernije oblike vežbanja, u nekim školama već ima mini teretana, ali to je sporadično. Dosta dece su neplivači, iako postoji obaveznih nedelju dana škole plivanja u petom razredu. Ali, i roditelji se bune, te hladno je na bazenu, neće osušiti kosu, pa će se prehladiti. U svakom slučaju, mislim da svi moramo ozbiljno da se zamislimo nad podacima koji jesu zabrinjavajući, ističe Molnar.

A možda bi najviše trebalo da nas zabrine podatak da su današnja deca manje motorički sposobna od svojih roditelja, kao i da može da se desi da imaju kraći životni vek nego što će ga imati njihovi roditelji.

Podeli članak
Tagovi

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.