Društvo YSLAJDER

VIŠE ŠKOLA U ZRENJANINU U PETAK U ŠTRAJKU

Nikola Tankosić

ZRENJANIN – U petak, 1. septembra, u Gimnaziji, Ekonomskoj, Poljoprivrednoj i Elektrotehničkoj i građevinskoj školi “Nikola Tesla”, kao i u osnovnim školama “Jovan Cvijić”, “Petar Petrović Njegoš”, “2. oktobar”, “Servo Mihalj”, “Sonja Marinković” i “Vuk Karadžić”, časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Ove škole članice su Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je najavila štrajk u zakonskim okvirima za sam početak nove školske godine.

 

Nikola Tankosić

 

– Naši zahtevi su povlačenje iz procedure pogubnog Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje Protokola o zaradama, kao i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla – izjavio je danas Nikola Tankosić, potpredsednik ovog sindikata za Banat.

 

Nivo zarada u prosveti u ovom momentu niži je 17 procenata od republičkog proseka. Platni razredi biće uvedeni samo u okviru delatnosti, što znači da će i dalje zaposleni sa istom stručnom spremom u različitim delatnostima imati drastično različite plate.

 

– Kako nema novog zapošljavanja ni konkursa, novim pravilima direktor škole kao zamenu može, na primer, angažovati ekologa ili biologa iz, recimo, gradske uprave ili nekog javnog preduzeća. Dok je na zameni, taj zaposleni ne dobija prosvetarsku platu nego svoju platu iz opštine ili javnog preduzeća. Prosvetarske su definitivno najmanje – kaže Tankosić.

 

A što se tiče tehnoloških viškova, prema podacima od pre dva dana, na teritoriji koju obuhvata grad Zrenjanin, 125 prosvetnih radnika ima status tehnološkog viška.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Niste jos ni krenuli a vec strajkujete. Hajde da strajkujete posle mesec dva. Takve sve treba otpustiti.

sinovoz
FAM