Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Velika Gospojina: Svečana litija po osmi put prošla centrom grada (Video)

velika gospojina
Foto: Zoran Bogaroški

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat u narodu i kao Velika Gospojina, obeležen je danas liturgijom i svečanom litijom koja je prošla kroz centar grada. U pitanju je, inače, hramovna slava Uspenske crkve i Grada Zrenjanina.

 

Svečana litija krenula je oko 18 časova iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Kretala se Svetosavskom i ulicom Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, do Trga slobode. Nakon čitanja Svetog Jevanđelja na glavnom gradskom trgu, u povratku se litija kretala Gimnazijskom i ulicom Svetozara Markovića, i završila se ispred porte hrama u Svetosavskoj ulici.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninska filharmonija će po prvi put nastupiti u Žitištu

 

U litiji su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, MUP-a Srbije, Komunalne milicije, članovi sportskih klubova, brojni građani… Takođe, događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Simo Salapura i Duško Radišić.

 

 

Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu Zrenjanina

 

Nakon što je 2013. godine obnovljen ovaj nekada tradicionalni običaj, svečana litija prošla je danas po osmi put kroz centar Zrenjanina.

 

Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice, koja svakog 28. avgusta izlazi na zrenjaninske ulice, gradu je poklonio episkop banatski Nikanor. Od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika.

 

Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina, koji je u obliku ovalnog ili kružnog štita sa srebrnim rubom, s obe strane okruženim zlatnom niti, čiji završetak je u gornjem delu. Iz njega na sve strane zrači nebeska svetlost. Blažena Devica Marija u uspravnom položaju, licem napred okrenuta, okružena je letećim anđeoskim glavama, u oblacima raspoređenim u polukrugu koji odvajaju štit. Glava joj je okružena sjajnim nimbom. Otpuštena kosa joj pada niz levo rame, ruke su stavljene za molitvu na grudima. Obučena je u belo odelo, a svetlo plavi ogrtač iznutra je presvučen skerletom.

 

 

Najstarija gradska pravoslavna crkva podignuta je 1746. godine

 

Donji deo štita kao osnovu zauzima pod crvene boje sasatavljenog od ploča naizmenice i vidljivo poređanih. U sredini počiva telo Blažene Device Marije na otvorenom mestu, dajući utisak pogrebnog odra sa otkrivenim pokrovom, zlatnim svećnjacima i svećama koje gore. Apostolima, kojih je s jedne strane tri, a s druge četiri, glave su okružene nimbom, tužnog lica, gestovima koji izražavaju bol, okružuju i prate poštovanu majku svog božanskog učitelja. Iznad grba vidi se zidina grada sa pet kula u obliku krune, podloga je plava, a likovi srebrnaste boje.

 

Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, takođe je posvećena uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“.

 

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, odnosno Velika Gospojina, između dva svetska rata se tradicionalno obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju je okupljao veliki broj naših sugrađana.

 

Tekst, foto i video: Zoran Bogaroški

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz