Društvo Vesti Zrenjanin

Važna uloga posrednika: Primena medijacije u oblasti intelektualne svojine

intelektualna svojina

Intelektualna svojina obuhvata različite oblike originalnih kreacija – od muzičkih dela do mašina i može se kupovati, koristiti i prodavati.

 

Nju najčešće delimo u dve zasebne kategorije – u industrijsku svojinu i autorska i srodna prava.

 

– Industrijska svojina obuhvata patente, žigove, industrijske dizajne, oznake geografskog porekla, biljne sorte i topografije poluprovodničkih proizvoda. Autorska i srodna prava podrazumevaju književna i umetnička dela, poput romana, pesama, filmova, muzičkih dela, crteža, fotografija, skulptura, arhitektonskih zdanja i tako dalje. U poslednje vreme sve veći značaj ima i tzv. “meka” intelektualna svojina. Ona obuhvata različita znanja i iskustva, poslovne tajne i druge poverljive informacije – objašnjava u razgovoru za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković.

 

PROČITAJTE JOŠ: U zdravstvenom sistemu evidentirano 58 slučajeva nasilja nad ženama

 

Republika Srbija je potpisnik brojnih međunarodnih ugovora u oblasti intelektualne svojine, kojima se regulišu određeni međudržavni aspekti pri zaštiti prava.

 

Pored Uputstva za unapređenje primene medijacije u Republici Srbiji, koji je donet 2018, u maju ove godine zaključen je i Sporazum o saradnji u vezi sa primenom medijacije u oblasti intelektualne svojine. Sporazum je zaključen između Ministarstva pravde, Zavoda za intelektualnu svojinu, Privrednog apelacionog suda u Beogradu, Privrednog suda u Beogradu, Višeg suda u Beogradu i Apelacionog suda u Beogradu.

 

– Ovaj sporazum ima veliki značaj u širenju instituta posredovanja, pre svega medijacije, zbog činjenice da postupak traje znatno kraće, a troškovi medijacije su znatno niži. Sporazum označava međusobnu saradnju potpisnika, radi podsticaja i ostvarivanja razvoja medijacije u oblasti intelektualne svojine. To je dobro, jer polazeći od činjenice da su drugostepeni predmeti medijabilni, zato što su dokazi već izvedeni, a pravna pitanja već utvrđena, potrebno je podstaći stranke na mogućnost mirnog rešavanja spora. Time se skraćuje vremenska neizvesnost  budućeg postupka – navodi Violeta Stamenković.

 

Medijacija ne dovodi nužno do prekida poslovnog odnosa

 

Intelektualna svojina je važna komponenta svih privrednih delatnosti koje se temelje na inovacijama. Zato su njena zaštita i pravilno korišćenje od velike važnosti za uspešno poslovanje. Sporni poslovni odnosi koji nastaju u oblasti intelektualne svojine ne moraju nužno da se rešavaju pred sudom.

 

Narušeni poslovni odnos medijacijom može da se reši brže, lakše i jeftinije. Pored toga, medijacija ne dovodi nužno do prekida poslovnog odnosa, već se on nakon postizanja sporazuma može sačuvati i unaprediti.

 

Ako imate sporni poslovni odnos u oblasti intelektualne svojine, informacije o medijatorima možete pronaći u Registru posrednika Ministarstva pravde. Tamo možete izabrati posrednika.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– A ukoliko želite da postanete posrednik, odnosno medijator, prilika za to je obuka koju sprovodi Fakultet političkih nauka iz Beograda. Obuka će se održati u prvoj polovini marta 2022. godine. Možete i vi biti aktivno lice u vansudskom rešavanju sporova – naglašava Stamenković.

 

Sve dodatne informacije u vezi sa za dobijanjem licence posrednika koju, nakon sprovedene obuke, izdaje Ministarstvo pravde Republike Srbije, možete dobiti preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM