Važan skup u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu
Društvo

Važan skup u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu organizovala je dvodnevni skup 18 partnera angažovanih na međunarodnom projektu „IF4 TM“.

 

To je projekat koji se finansira u okviru „Erasmus plus“ programa EU, u konzorcijumu od 18 partnera iz Srbije, Velike Britanije, Austrije, Portugala, Italije i Slovenije, odnosno pet univerziteta iz inostranstva, i to iz Lisabona, Brajtona, Maribora, Barija i Kremsa. U okviru konzorcijuma ostvaruje se značajan transfer znanja i iskustava, čime i Visoka škola u Zrenjaninu snaži svoje kapacitete.Primarni cilj projekta je da se na univerzitetima u Srbiji, osim postojeće dve misije koje se odnose na obrazovanje i istraživanja, razvije i implementira treća misija koju čine tri stuba razvoja i to transfer tehnologija i inovacije, kontinuirano učenje, društveno odgovorno ponašanje univerziteta.

 

Visoka tehnička škola

 

-Ovaj program započet je pre dve i po godine i u prethodnom periodu ostvarili smo značajne rezultate vezano za razvoj institucionalnog okvira treće misije univerziteta. Visoka tehnička škola iz Zrenjanina jedina je škola koja učestvuje u projektu, u kojem smo bili izuzetno aktivni. Veoma je značajno da je naš projekat razvija snažne mehanizme i osnove za razvoj i transfer tehnologija inovacije, tako da mi već dve godine realizujemo takmičenje za najbolju studentsku ideju – naglašava profesorka Fakulteta inženjerskih nauka Vesna Mandić, inače koordinator Erasmus projekta, i ističe da ovaj projekat a samim tim i VTŠSS, pripremaju mlade za preduzetničke poduhvate, kao i da pomažu istraživačima da svoje projekte komercijalizuju.

 

Visoka tehnička škola

 

-U toku su i drugi projekti, koji imaju podršku svih partnera u projektu, posebno onih evropskih. Treća misija je, sve u svemu, nešto što je značajno i čemu teže univerziteti u Srbiji – ističe Mandićeva, i napominje da je cilj da ono što se stvara na fakultetima i univerzitetima u Srbiji zaista približi potrebama privrede i da podstakne konkurentnost naše zemlje. Ona najavljuje i formiranje regionalnog inovacionog centra.

 

Gost sa Tehničkog instituta u Lisabonu, Luis Oliveira, kaže da su inostrani učesnici došli u Zrenjanin kako bi pomogli visokoškolskim ustanovama u Srbiji da izađu na tržište sa svojim inovacijama, kao i da unaprede učešće studenata u inovacijama i da ih podstaknu za preduzetništvo.

 

Visoka tehnička škola

 

-To je takozvana treća misija, jednako važna kao i prve dve, a to su obrazovanje i istraživanje – napominje Oliveira.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz