Društvo Vesti Zrenjanin

Vakcine protiv gripa stigle u Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“

vakcine protiv gripa
Foto: Pixabay

Vakcine protiv gripa stigle su u Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, potvrđeno je portalu zrenjaninski.com u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Četvorovalentna (sezonska) vakcina, pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 i dva tipa B virusa gripa. I to na osnovu dominantnih tipova virusa gripa za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji u sezoni 2019/2020.

 

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od šest do 12 meseci. Iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine.

 

Pročitajte još: Predstavnici kompanije „Gomex“ posetili članove udruženja „Suncokret“

 

Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće upotrebiti već u uzrastu od navršenih šest meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

 

Vakcine protiv gripa se posebno preporučuju osobama sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu) i kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), zatim sa metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI > 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima…

 

Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja i održavanja kolektivnog imuniteta populacije. Ali, i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica.

 

Svi koji spadaju u rizične grupe, ili žele da se vakcinišu, mogu se javiti svom izabranom lekaru u matičnoj ambulanti. On će ih uputiti u dalju proceduru.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.