Društvo YSLAJDER

USPEŠNO SE RAZVIJA NOVI MLADI STUDIJSKI PROGRAM

Stipendisti NIS-a sa dekankom Dragicom Radosav, Andrejom Šibanovim i Snežanom Lakićević

ZRENJANIN – Dan NIS-a održan je danas na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, u prisustvu velikog broja studenata ovog fakulteta i Visoke tehničke škole strukovnih studija, kao i srednjoškolaca iz grada na Begeju.

 

NIS
Stipendisti NIS-a sa dekankom Dragicom Radosav, Andrejom Šibanovim i Snežanom Lakićević

 

Manifestaciji, koja je održana u velikom amfiteatru fakulteta, uz rukovodstvo i profesore, prisustvovali su i predstavnici Grada Zrenjanina i, naravno, kompanije NIS.

 

Pozdravnu besedu imala je dekanka Tehničkog fakulteta dr Dragica Radosav, koja je istakla da se na ovoj zrenjaninskoj visokoškolskoj ustanovi uspešno razvija jedan novi mladi studijski program.

 

– Tek sledeće školske godine prvi put ćemo imati četvrtu godinu studija smera eksploatacije nafte i gasa. Ali mi već razmišljamo o tome da treba ići dalje, što znači da ostaje jedna cela školska godina za akreditaciju master studija, jer je danas itekako potrebno da studenti imaju 300 bodova. I to će biti jedna od glavnih naših aktivnosti za sledeću školsku godinu, da imamo vremena da akreditujemo i doktorske studije – naglasila je dr Dragica Radosav.

 

Ona je napomenula da su na zrenjaninskom fakultetu redovni gosti profesori iz Rusije, a priprema se dolazak šest novih profesora sa Univerziteta u Uhti, sa kojim zrenjaninski fakultet uspešno sarađuje.

 

Zamenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov iskazao je zadovoljstvo što su studenti veoma zainteresovani za program “Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa”, na kojem beleže velike uspehe.

 

– Ponosni smo na činjenicu da ovaj program pohađaju 143 studenta, od kojih su trojica najboljih dobili stipendiju – istakao je Šibanov.

 

U ime Grada Zrenjanina, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je odličnu saradnju, kako sa kompanijom NIS, tako i sa Tehničkim fakultetom “Mihajlo Pupin”, najavljujući i nove zajedničke projekte, među kojima je i onaj u korišćenju obnovljivih izvora energije.

 

NIS fakultet

 

O projektu “Energija znanja”, koju je kompanija NIS pokrenula i uspešno ga realizuje, govorila je Snežana Lakićević, savetnik direktora funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama. Ona je istakla da je ostvarena značajna saradnja sa školama i fakultetima i sa mladim i uspešnim pojedincima.

 

– Saradnja sa školama dala je velike rezultate, jer je u više od 40 škola NIS uradio ili informatičke učionice ili laboratorije za fiziku i hemiju. Želja nam je bila i da promovišemo ruski jezik, i partnerstvo sa ruskim kompanijama, i tu smo ostvarili odlične rezultate – naglasila je Snežana Lakićević.

 

Ona je predstavila i prvih troje zrenjaninskih stipendista kompanije NIS, Miodraga Šljapića, Peđu Dunđerskog i Milana Ludoškog.

 

– Ovo nam je samo podstrek da radimo bolje, jače i više i to je poruka mlađim kolegama da se i oni usavršavaju i napreduju u studijama i poslu koji smo odabrali, a mislim da smo dobro odabrali – rekao je u obraćanju prisutnima Peđa Dunđerski, jedan od trojice stipendista.

 

Na svečanosti u amfiteatru prezentovana su i iskustva sa stručne prakse 14 zrenjaninskih studenata na Univerziteu u Uhti. Oni su na skupu govorili o svojim iskustvima, neki i na ruskom jeziku.

 

Dan NIS-a zaključen je stručnim predavanjem Marka Vanića, menadžera projekta za naučno-istaživački rad u kompaniji NIS, koji je govorio na temu “Primena geofizičkih metoda u istraživanju ležišta”.

Podeli članak
sinovoz
FAM