Društvo Vesti Zrenjanin

Uspešni studenti završili fakultete u Rusiji, vratili se u Srbiju da rade

nis

Za stipendiste kompanije NIS, Danijelu Kralus i Šćepana Svorcana, koji su završili fakultete u Ruskoj Federaciji, gradonačelnik Čedomir Janjić priredio je prijem. Prijemu je prisustvovao i zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov.

 

Danijela Kralus i Šćepan Svorcan stipendisti su kompanije NIS u okviru programa „Energija znanja“. Oni su ove godine diplomirali na smeru „Razrada i eksploatacija naftnih i gasnih ležišta“ Fakulteta „Naftno i gasno inženjerstvo“ na Rudarskom univerzitetu u Sankt Peterburgu. Danijela je proglašena najboljim stranim studentom na svom univerzitetu u 2019. godini.

 

– Vraćam se prepuna utisaka. Ovo je bilo veliko iskustvo koje će mi pomoći u karijeri i ličnom razvitku. Mnogo mi je pomoglo i to što smo na pripremnoj godini ruski jezik naučili do savršenstva. Studije su bile zanimljive, a mi smo se sjajno snašli. Imali smo dosta i praktičnog rada, uz teoriju. Testovi su većinom bili način provere znanja i time se postiže objektivnost. Sada me očekuje zaposlenje u kompaniji NIS od septembra – kaže Danijela Kralus, koja se zahvalila kompaniji NIS što joj je omogućila studije na tako prestižnom fakultetu.

 

Šćepan Svorcan takođe će dobiti zaposlenje u kompaniji NIS, gde će imati priliku da primeni stečeno znanje i veštine. I on je tokom studija uspešno ovladao znanjem ruskog jezika.

 

Otvara se najmoderniji trening centar

 

Zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov naglasio je da mu je uvek zadovoljstvo da dođe u Zrenjanin, jer sa ovim gradom kompanija ima odličnu saradnju.

 

– Danas je posebno zadovoljstvo, jer je uspešno završena jedna priča započeta pre pet godina. Ovde sam sa dva studenta iz Zrenjanina, Danijelom i Šćepanom. Oni su skromni, jer Danijela nije pomenula da je proglašena za najboljeg studenta u Sankt Peterburgu, što je bio veoma emotivan trenutak, jer je na binu, da primi diplomu, izašla sa srpskom zastavom. Mogu biti ponosni i roditelji ovih studenata i Grad Zrenjanin, ali i NIS – istakao je Smirnov, koji je podsetio da ove godine NIS podržava 18 studenata na studijama.

 

Pročitajte još: Đaci generacije na poklon od grada dobili odmor u Orašcu (Foto)

 

Smirnov je najavio nastavak programa, koji podržava najbolje studente, na zadovoljstvo i u interesu i mladih i kompanije. On se zahvalio Gradu Zrenjaninu na iniciranju programa „Energija znanja“ i na velikoj podršci.

 

– Ovde 4. septembra otvaramo najmoderniji trening centar, koji će biti namenjen pripremi mladih kadrova – najavio je Smirnov.

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić nije krio zadovoljstvo zbog uspeha studenata iz Zrenjanina i zbog odlične saradnje sa kompanijom NIS.

 

– Danas smo se okupili zbog najboljeg studenta u Sankt Peterburgu, koji je baš iz Zrenjanina i baš po programu „Energija znanja“. Danijela neće ostati u Rusiji, niti će ići u Njujork ili Australiju, već će vraća u Srbiju, u Zrenjanin, i ovde dobija posao u NIS-u, baš kao i Šćepan. Ovo je sjajna formula kako treba da radimo – ocenio je Janjić.

 

Putem programa „Energija znanja“ NIS stipendira studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Kroz program je do sada prošlo 90 studenata, a 30 je dobilo studije na prestižnim ruskim univerzitetima.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM