Društvo

Usluge Narodne kuhinje koristi i sedamdesetoro dece uzrasta do 14 godina

Usluge Narodne kuhinje

Program Narodne kuhinje jedan je od najuspešnijih koji partnerski realizuju Grad Zrenjanin, Centar za socijalni rad i Crveni krst.

 

– Tokom prošle godine Crveni krst Zrenjanin ulagao je maksimalne napore da odgovori na sve izraženije potrebe najosetljivijih kategorija stanovništva. Najvidljiviji program za ublažavanje siromaštva je program „Narodna kuhinja“ koji u Zrenjaninu realizujemo od 2009. godine. Grad Zrenjanin obezbeđuje sredstva za realizaciju ovog programa – napominje sekretarka ovdašnjeg Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević.

 

Sredstva za realizaciju programa Grad opredeljuje u gradskom i u budžetu Centra za socijalni rad.

 

– Grad Zrenjanin sprovodi postupke javnih nabavki, a Centar za socijalni rad grada Zrenjanina utvrđuje pravo na korišćenje toplog obroka ili mesečnih paketa hrane – precizira Tanasijević.

 

Crveni krst Zrenjanin, inače, deli 250 toplih obroka dnevno, i isto toliko nedeljnih paketa hrane. Distibuira i 340 mesečnih paketa hrane, od toga 98 paketa u gradu i 242 paketa u naseljenim mestima.

 

– Počev od 1. decembra prošle godine, broj korisnika toplog obroka je povećan na 270. Među korisnicima toplog obroka je 70 dece uzrasta do 14 godina – kaže Tanasijević.

 

Statistika govori da je tokom 2018. godine na distributivnom punktu Crvenog krsta Zrenjanin podeljeno 66.440 toplih obroka. Lani je dodeljeno i 2.040 mesečnih paketa hrane, 460 paketa hrane i sredstava za higijenu. Najugroženijim sugrađanima je ukupno distribuirano 452.924 kilograma humanitarne pomoći, hrane, sredstava za higijenu, polovne odeće i obuće, knjiga, školskog pribora, igračaka. Podeljena su i 223 novogodišnja paketića deci korisnicima Narodne kuhinje, deci sa invaliditetom i deci na bolničkom lečenju, kao i 52 bebi paketa novorođenim bebama tokom Nedelje Crvenog krsta.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM