Društvo Vesti Zrenjanin

Udruženje pedagoga i psihologa: Roditelje više uključiti u život škole

udruženje pedagoga i psihologa srednjobanatskog okruga

Udruženje pedagoga i psihologa Srednjobanatskog okruga, koje okuplja stručne saradnike iz osnovnih i srednjih škola i predškolske ustanove, organizovalo je sastanak u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zrenjaninu, na kojem je bilo reči o unapređenju saradnje obrazovnih ustanova i porodica učenika. Sastanku, koji su organizovale i vodile predsednica udruženja Kosana Rauški i potpredsednica Verica Radovanov, prisustvovalo je 35 stručnih saradnika iz različitih nivoa vaspitno-obrazovnog sistema.

 

– Trenutak u našoj zemlji je takav da smo prepoznali neophodnost da se naša struka oglasi kada se u javnosti priča o vršnjačkom nasilju, ali i o nasilju učenika nad nastavnicima. Često smo svedoci raznih oblika nasilja i dosta svog vremena i energije ulažemo u rešavanje ovih nepoželjnih oblika ponašanja. Smatramo da je potrebno da se u školama bavimo preventivnim merama i unapređivanjem komunikacije i saradnje sa roditeljima naših učenika – kaže psihološkinja Bojana Popov, iz Udruženja pedagoga i psihologa Srednjobanatskog okruga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li znate koja će to država biti prva na svetu bez duvanskog dima?

 

Prema njenim rečima, roditelji jesu članovi nekih školskih timova, ali u udruženju smatraju da ih treba više uključiti u život škole kroz konkretne preventivne akcije i aktivnosti.

 

– Da bismo u tome našli adekvatnu meru, bilo bi dobro da se usaglasimo oko univerzalnih vrednosti koje je potrebno negovati u vaspitanju novih naraštaja. Međutim, stičemo utisak da se povremeno vrednosti koje škola neguje ne poklapaju sa vrednosnim sistemom roditelja, a i da ta dva sistema nisu kompatibilna sa sistemom vrednosti učenika – ističe Popov.

 

udruženje pedagoga i psihologa srednjobanatskog okruga

 

Biće sprovedeno istraživanje u odabranim školama

 

Zbog toga je na sastanku odlučeno da se do kraja ove školske godine sprovede istraživanje u odabranim školama o vrednosnim sistemima aktera školskog života – koje su zajedničke vrednosti, dodirne tačke, a gde postoji jaz.

 

– Ti rezultati bi nas uputili na potencijalno uspešne oblike saradnje, ali i skrenuli pažnju na one oblasti gde treba da prilagođavamo rad i smanjujemo distancu. Na taj način bismo razvijali atmosferu koju odlikuje tolerancija i razumevanje za sve aktere školskog života – naglašava Bojana Popov.

 

Pored preventivnog rada, kojem u udruženju daju prednost, deo posla je i rad sa akterima nasilja. Svaki slučaj nasilja je specifičan i tako mu treba i pristupiti u radu – birati odgovarajući način rada i pružati podršku učenicima, roditeljima i nastavnicima.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Borimo se protiv stava da se kod psihologa ili pedagoga ide po kazni i pružamo sigurno okruženje za sve učesnike. U radu se vodimo strukom, našim specifičnim setom znanja koji nas izdvaja, ali i poznavanjem procedura i protokola. Sve ovo upućuje na zaključak da naša struka može da pruži mnogo kako u preventivnom radu, tako i u odabiru adekvatnih intervencija kada govorimo o situacijama nasilja u školi. Prepoznata je potreba i za samostalnim izborom odgovarajućih oblika stručnog usavršavanjem specifičnim za naš posao, a manje za nekim nametnutim i opštim što se nažalost dešava u praksi – kaže Popov.

 

Ona zaključuje da će se razumevanjem potreba i vrednosti kroz odgovarajuće oblike saradnje doprineti smanjenju nasilja u školama.

 

udruženje pedagoga i psihologa srednjobanatskog okruga

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ako ćemo iskreno, niko ne zna šta ti pedagozi uopšte rade i koja je njihova uloga u školi. Za vreme korone uživali za sve pare, bez obaveza a plata leže. Ako i nešto rade- nema efekta jer problema sve više.
    Ajd da vidimo i njih na delu- ili će opet utrapiti još jedan posao nastavnicima.

sinovoz