Društvo Vesti Zrenjanin

Učenička zadruga „Zajedno“ među najboljim primerima dobre prakse

učenička zadruga zajedno

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“ u Zrenjaninu 385.000 dinara za realizaciju projekta „Miletove vešte ruke“. Sredstva su dodeljena u okviru konkursa čiji je cilj unapređenje uslova rada učeničkih zadruga u srednjim školama u Srbiji, a namenjena su za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad tih zadruga.

 

Direktorka Osnovne i srednje škole „9. maj“ Snežana Vukić kaže za portal zrenjaninski.com da će mašine, oprema, sredstva i materijali, koji će biti kupljeni od dobijenih sredstava, doprineti lakšem usvajanju novih znanja, razvijanju preduzetničkog duha i međusobnog pomaganja. Takođe, doprineće i većem i aktivnijem delovanju i funkcionisanju svih članova učeničke zadruge u društvenoj zajednici.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dragana Kojičić predstavila svoj rad na Bijenalu arhitekture u Veneciji

 

– Kupljenom opremom i materijalima lakše i efikasnije ćemo praviti proizvode i izrađivati kompletan repromaterijal. Tako ćemo smanjiti troškove naših proizvoda, olakšati rad, a zadrugari iz svih sekcija učeničke zadruge „Zajedno“ će sarađivati i učestvovati u izradi celokupnog proizvoda. Takođe, proširićemo mogućnosti izrade kvalitetnog edukativnog i didaktičkog materijala. Na njega smo stavili poseban akcenat, jer je neophodan našim učenicima i đacima tipičnih, odnosno redovnih škola. Samim tim ćemo proširiti saradnju sa lokalnom zajednicom – objašnjava Snežana Vukić.

 

učenička zadruga zajedno

 

Zadruga osnovana pre jednu deceniju

 

Učenička zadruga „Zajedno“, koja deluje u okviru škole „9. maj“, osnovana je pre jednu deceniju, tačnije 1. aprila 2011. godine. Članovi zadruge su učenici, radnici škole, nastavnici i roditelji đaka, a njena delatnost predstavlja deo vaspitno-obrazovnog rada.

 

– Rad učeničke zadruge zasniva se na aktivnostima koje su u skladu sa interesovanjem i mogućnostima učenika i škole i potrebama društvene sredine i lokalne zajednice. Zadruga obavlja proizvodnu, prodajnu i uslužnu delatnost – navodi Vukić.

 

Aktivnosti se odvijaju u šest radnih sekcija: tekstilna, pekarsko-poslastičarska, bravarsko-stolarska, praktični rad, reciklaža sekundarnih sirovina i poljoprivredna sekcija.

 

– Sredstva stečena radom koristimo za proširenje materijalne osnove rada zadruge, unapređenje obrazovno-vaspitnog rada škole, izlete i ekskurzije učenika. Zadrugari učestvuju i u društveno korisnom i humanitarnom radu – dodaje Snežana Vukić.

 

učenička zadruga zajedno

 

Učenička zadruga „Zajedno“ je članica Saveza učeničkih zadruga Srbije. U Vodiču za učeničke zadruge, koje je izdalo Ministarstvo prosvete, nauke, tehnološkog razvoja, našla se među tri zadruge u Srbiji, kao primer dobre prakse.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Prezentaciju škole, u okviru koje je i učenička zadruga „Zajedno“, možete pogledati u nastavku.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz