Društvo Vesti Zrenjanin

Učenici iz Zrenjanina prvi put marihuanu probali sa trinaest godina!

zavod za javno zdravlje
Foto: Pixabay

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je objavio rezultate ankete koju je sproveo među učenicima osnovnih i srednjih škola. Anketa je obavljena u toku održavanja 14 edukativnih tribina o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci. Tribine su organizovane u deset škola na području grada Zrenjanina – osam osnovnih i dve srednje. Edukativne tribine su prošle godine bile organizovane za učenike sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole.

 

Tokom održavanja tribina učenici su odgovarali na upitnik koji ispituje njihova znanja i ponašanja u vezi sa drogama. Anketirano je ukupno 278 đaka – 96 srednjoškolaca i 182 učenika sedmog razreda osnovne škole.

 

Marihuanu probalo 5,2 odsto đaka prvog razreda srednje škole

 

Na pitanje da li su koristili bilo kakvu supstancu od koje bi se osećali razdražljivo, uzbuđeno ili imali višak energije, 5,2 odsto učenika prvog razreda srednje je odgovorilo da jeste, kao i 1,1 odsto sedmaka. Marihuanu je probalo 5,2 odsto srednjoškolaca i 1,65 odsto sedmaka. U anketi su najčešće odgovarali da su to prvi put učinili u 13. godini života. Oko 50 odsto anketiranih učenika je odgovorilo da su im porodica ili prijatelji ukazali na štetne posledice izazvane upotrebom droge.

 

Pročitajte još: Dvadesetogodišnjak krio marihuanu u menjaču automobila (Foto)

 

Upitani da li su upali u problem ako su koristili drogu, 13,5 odsto učenika srednje škole je odgovorilo da nije, a jedan procenat ispitanika je naveo da je imao problema nakon korišćenja droge. Učenici osnovne škole su odgovorili da 3,5 odsto njih nije imalo problema, dok je 2,2 posto odgovorilo potvrdno.

 

Čak 81 odsto srednjoškolaca je odgovorilo da u toku godine nije pohađalo radionice i predavanja na temu zloupotreba droga. Situacija s učenicima osnovne škole je značajno bolja, pošto je više od 50 odsto njih imalo edukacije na temu zloupotreba droga, i to su najčešće bila predavanja a zatim radionice. Najčešće pohađane radionice su bile na temu sukoba i njihovih rešavanja, dok su manje bile zastupljene radionice o komunikaciji, prepoznavanju osećanja, pritisku vršnjaka i provođenju slobodnog vremena.

 

Nastaviti sa edukativnim tribinama u školama

 

„Ovo istraživanje ukazuje da treba nastaviti sa edukativnim tribinama o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci u školama kako bi učenici, nastavnici i roditelji stekli određeno znanje i veštine u prepoznavanju ovog značajnog problema, ali i pravilnom postupanju ako problem već postoji. Multisektorski pristup je veoma važan kako bi se smanjila zloupotreba psihoaktivnih supstanci“, saopštio je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

 

Ova zdravstvena ustanova je, inače, formirala lokalni tim za edukaciju učenika, nastavnika i roditelja. Tim čine lekari (specijalista socijalne medicine, psihijatri i pedijatri), pedagozi, psiholozi, tužioci, sudije, predstavnici Policijske uprave, socijalni radnici i predstavnici Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz