Društvo Vesti Zrenjanin

U Srednjobanatskom okrugu na koronavirus testirano više od 1100 osoba

dr radivoj filipov izneo podatke o broju testiranih na covid 19
Foto: Pixabay

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Radivoj Filipov izjavio je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije da je na teritoriji grada Zrenjanina zabeleženo ukupno 25 slučajeva zaraze koronavirusom. Na celoj teritoriji srednjeg Banata bilo ih je 30. Po dva slučaja bila su u opštinama Novi Bečej i Nova Crnja i jedan u opštini Sečanj.

 

– Sve zdravstvene ustanove u našem okrugu testirale su više od 1100 pacijenata. Uzorci su u početku bili transportovani u Institut “Torlak”, a potom u Institut za javno zdravlje Vojvodine. Na kraju su upućivani u novootvorenu laboratoriju u Kliničkom centru Srbije. Mere samoizolacije naložene su za ukupno 240 osoba koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima Kovid-19 – kazao je dr Radivoj Filipov.

 

Pročitajte još: Gradski čelnici iskazali veliku zahvalnost volonterima Crvenog krsta

 

Zdravstveni nadzor sproveden je i na više od 600 putnika koji su došli iz inostranstva.

 

– Ono što je svakako dobro i čime možemo da se pohvalimo jeste da su praktično sve osobe koje su bile u kategoriji obolelih danas izlečene. Samo jedna osoba je trenutno hospitalizovana. Međutim, i kod nje su urađena dva negativna testa, tako da i nju svrstavamo u kategoriju izlečenih. Kada govorimo o dinamici oboljevanja, dve trećine slučajeva registrovane su u aprilu, a jedna trećina u martu. Najveći broj zaraženih je među osobama starijim od 60 godina, a oba pola oboljevala su podjednako – po 15 osoba – istakao je Filipov.

 

On je najavio tokom naredna dva meseca ispitivanja kolektivnog imuniteta građana. Kako je rekao, Zavod za javno zdravlje dobio je preliminarne instrukcije i očekuje se odabir porodica za testiranje od strane Republičkog zavoda za statistiku.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM