Društvo Vesti Zrenjanin

U porodilištu se sve uspešnije sprovodi kontakt „koža na kožu“

dojenje preko kontakta koža na kožu

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane novorođenčeta, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.

 

Konferencija je održana povodom Nacionalne nedelje dojenja u Srbiji, koja se obeležava u 40. nedelji u godini. Ove godine to je od 28. septembra do 4. oktobra. Četrdeset nedelja, inače, simboliše trajanje trudnoće i termin očekivanog porođaja. Cilj obeležavanja Nacionalne nedelje dojenja u Srbiji je da se poveća znanje i svest o prednostima majčinog mleka i značaju dojenja, kao i da se obezbedi puna podrška dojenju u društvenoj zajednici.

 

Na konferenciji, na kojoj je govorila šefica Odseka neonatologije u zrenjaninskoj Opštoj bolnici dr Svjetlana Ždrale, sa saradnicama, rečeno je da prvi korak predstavlja vraćanje prirodi i stavljanje bebe na majčine grudi odmah po rođenju. Ostvarenje kontakta „koža na kožu“ je prva i najznačajnija karika ka ostvarenju uspešne laktacije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vakcine protiv gripa raspodeljene po gradskim i seoskim ambulantama

 

– U porodilištu zrenjaninske bolnice to se sve uspešnije sprovodi, uvek kada to zdravstveno stanje majke i bebe dozvoljava. Taj prvi stimulans je neprocenjiv i za majku i za bebu. Podstiču se prirodni instinkti bebe da nađe hranu, da puzanjem stigne do nje i da dobije prve kapi dragocene tečnosti odmah po rođenju. Majčina toplota omogućava da beba lakše reguliše temperature svoga tela. U majci se javljaju osećanja prisnosti, ljubavi i pripadanja – rečeno je na konferenciji za novinare.

 

dojenje
Foto: Pixabay

 

Glavne koordinatorke za ostvarivanje kontakta „koža na kožu“ su Olgica Parigros Petrović i Danijela Zeljković

 

Glavne koordinatorke za ostvarivanje kontakta „koža na kožu“ u zrenjaninskoj bolnici su dr Olgica Parigros Petrović i babica Danijela Zeljković. Naravno, i svi zaposleni su u obavezi da sprovode isto, u sklopu svojih dnevnih aktivnosti.

 

– Imamo sreću da uslovi u našem porodilištu omogućavaju da majke budu smeštene u sobi zajedno sa svojim bebama. Tu se obavlja i edukacija o dojenju, koja podrazumeva podizanje svesti o njegovom značaju i prednostima. Pružaju se adekvatne informacije, saveti i neophodna praktična obuka o pravilnoj tehnici podoja. U svakoj sobi postoje posteri sa slikama i uputstvima. Edukaciju sprovode edukatori iz tima, u saradnji sa celim neonatološkim odeljenjem – kazala je dr Svjetlana Ždrale.

 

PROČITAJTE JOŠ: Od koronavirusa umrlo oko 750 ljudi, a od kardiovaskularnih bolesti 52.000

 

Glavna edukatorka dojenja na Odseku neonatologije je medicinska sestra Persa Sarić. Glavna koordinatorka za implementaciju nacionalnih preporuka je dr Svjetlana Ždrale.

 

Ovom prilikom saopšteno je i da je u Zrenjaninu i Srednjobanatskom okrugu u prethodnom periodu registrovano nekoliko sporadičnih slučajeva trudnica pozitivnih na koronavirus. U pitanju su četiri takva slučaja. Trudnice su upućene u tercijarne ustanove na dalje lečenje.

 

– Nismo imali porodilje sa izraženom kliničkom slikom kovida-19. Za sumnjive slučajeve, organizovali smo sobe za izolaciju, kako bismo zaštitili ostale porodilje na odeljenju, kao i osoblje. I sada maksimalno sprovodimo sve preventivne mere zaštite – naglasila je dr Ždrale.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz