Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

U jezero spušteni narandžasti gerberi u znak sećanja na žene žrtve nasilja

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama
Foto: Grad Zrenjanin

Povodom obeležavanja svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ predstavnice Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja, Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina danas su na Malom mostu, simboličnim spuštanjem narandžastih gerbera u jezero, podsetile javnost na sve žene žrtve nasilja u Srbiji tokom ove godine.

 

Zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica kazala je da se, na žalost, i tri godine nakon donošenja novog zakona broj žrtava ne smanjuje.

 

– U toku ove godine 28 žena je ubijeno. Počinioci ovih najtežih dela su uglavnom ili bračni partneri i ljubavnici, ili neko ko je u najbližoj porodici – kazala je Travica.

 

Pročitajte još: Grad donirao centru „Alternativa“ vozilo za prevoz dece sa invaliditetom

 

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama
Foto: Grad Zrenjanin

 

Globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” traje od 25. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Traje do 10. decembra, odnosno Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama sigurne kuće u Srbiji poručuju da svaka žena ima pravo da bude zaštićena. I to koordinisanim delovanjem institucija sistema.

 

„Uprkos naporima koje država ulaže kroz uspostavljanje institucionalnog i zakonodavnog okvira, poražavaju nas statistički podaci. U poslednjih deset godina u porodičnom nasilju u Srbiji smrtno je stradalo više od 350 žena. Od toga, čak dve trećine se uopšte nije obratilo za pomoć institucijama. U 2018. godini 34 žene su stradale od nasilja u porodici. A tokom 2019. godine stradalo je 28 žena“, saopšteno je iz Sigurne kuće u Zrenjaninu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM