Društvo Vesti Zrenjanin

Svečano obeležen Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

dan oslobođenja grada

Nizom skupova i manifestacija u Zrenjaninu je obeležena 75-godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

 

Podsetimo, 2. oktobra 1944. godine, nakon višednevnih krvavih borbi, u grad su kao oslobodioci ušle združene jedinice Crvene armije i banatskih partizanskih odreda.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, najpre je priredio prijem u svom kabinetu za prvog sekretara ambasade Ruske Federacije u Srbiji Ivana Starostina. Prijemu su prisustvovali i predstavnici Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradskog odbora SUBNOR-a.

 

Svečana akademija održana je u Baroknoj sali Skupštine grada. O značaju događaja od pre 75 godina govorili su gradonačelnik Janjić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva Milan Bjelogrlić i istoričar Slobodan Milin.

 

– Obeležavamo Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobar 1944. godine. Tada su združene jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u višednevnim, krvavim borbama, oslobodile teritoriju srednjeg Banata od nemačkog okupatora. U tim borbama živote je položilo 220 boraca Crvene armije. Njima i danas odajemo posebnu počast i priznanje – podsetio je Janjić.

 

On je napomenuo da su ruski i srpski narod dali nemerljiv doprinos i podneli ogromne žrtve u Drugom svetskom ratu. Učinili su to da bi se porazio fašizam i nacizam i izvojevalo oslobođenje.

 

dan oslobođenja grada

 

Što više pamtimo imaćemo više mira

 

Predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva u Zrenjaninu Milan Bjelogrlić poklonio je knjigu prvom sekretaru ruske ambasade Ivanu Starostinu, koja govori o ruskoj zajednici formiranoj u ovom gradu nakon Oktobarske revolucije. On je naglasio da se o ratovima i ratnim dešavanjima mora negovati kultura pamćenja.

 

– O ratovima pričaju oni koji znaju vrednosti slobode. Što budemo više pamtili i pričali o ratovima, imaćemo više mira i blagostanja – istakao je Bjelogrlić.

 

Bjelogrlić je upozorio na zastrašujući trend revizije i falsifikovanja evropske istorije, u kojem se zanemaruju stradanja i žrtve kako srpskog, tako i ruskog naroda. Ujedno se, kako je naveo, umanjuje stvarni, nemerljiv doprinos u pobedi nad fašizmom i nacizmom.

 

Nakon akademije, položeni su venci na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu i na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu. Vence su, obeležavajući Dan oslobođenja grada, položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog okruga, ambasade Ruske Federacije i Garnizona Vojske Srbije. Vence su položili i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, udruženja, organizacija i političkih stranaka.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz