Društvo

Svečana litija prošla ulicama Zrenjanina, ikonu nosila deca u narodnoj nošnji (Foto)

Svečana litija
Foto: Zoran Bogaroški

Liturgijom i svečanom litijom danas je u Zrenjaninu obeležen praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat u narodu i kao Velika Gospojina, hramovna slava Uspenske crkve i slava Grada Zrenjanina.

 

Nakon što je 2013. godine obnovljen nekada tradicionalni običaj, kroz centar Zrenjanina po šesti put je prošla svečana litija.

 

Svečana litija
Foto: Zoran Bogaroški

 

Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice nosili su, na čelu litije, devojčica i dečak u narodnim nošnjama. Litiju su predvodili crkveni velikodostojnici, a za njima su išli čelnici Grada Zrenjanina, na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, njegovim zamenikom Sašom Santovcem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem.

 

Svečana litija
Foto: Zoran Bogaroški

 

Oni su ikonu, koja je prenoćila u hramu, izneli iz njega i predali je deci koja su je pronela kroz centralne gradske ulice, do Trga slobode i potom nazad u hram. Učešće u litiji uzeli su i pripadnici Policijske uprave Zrenjanin i Vatrogasno – spasilačkog bataljona Zrenjanin u svečanim uniformama, pripadnici Komunalne policije, predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, odbornici Skupštine grada, predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, Gradske uprave, sportskih organizacija i pojedinih klubova, volonteri Crvenog krsta, deca u narodnim nošnjama i brojni građani Zrenjanina.

 

Svečana litija
Foto: Zoran Bogaroški

 

Iz hrama Uspenja Presvete Bogorodice litija je prošla Svetosavskom ulicom, nastavila Ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića, sve do Trga slobode, gde je ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću održana služba na kojoj je čitano Sveto Jevanđelje. U povratku, sa Trga slobode, litija je prošla Gimnazijskom, ulicom Svetozara Markovića i ponovo Svetosavskom, do hrama.

 

Svečana litija
Foto: Zoran Bogaroški

 

Protojerej Radivoj Nađalin, starešina hrama Uspenja Presvete Bogorodice, čestitao je gradsku slavu svim našim sugrađanima i podsetio na obnavljanje ovog lepog običaja.

 

– Božjom voljom i voljom ljudi, to je vraćeno na ono što je nekada bilo, da Presveta Bogorodica bude jedina zaštitnica ovoga grada – kazao je on.

 

Svečana litija
Foto: Zoran Bogaroški

 

Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koja svakog 28. avgusta izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu od strane episkopa banatskog Nikanora, i od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika. Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina.

 

Svečana litija
Foto: Zoran Bogaroški

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „…ikonu nosila deca u narodnoj nošnji“

    JE L’ TO NOŠNJA OVDAŠNJIH STANOVNIKA, PRAVOSLAVACA, IZ BANATA!!!???

    Pozdrav iz Elemira!

sinovoz