Društvo YSLAJDER

SVE VIŠE RADNIKA BOLNICE KORISTI NEPLAĆENO ODSUSTVO!

Opšta bolnica Đorđe Joanović

ZRENJANIN – U zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ neplaćeno odsustvo trenutno koristi 21 radnik, odnosno 16 medicinskih sestara i pet medicinskh tehničara.

 

bolnica

 

Trend povećanja broja radnika koji traže neplaćeno odsustvo, a član 78. Zakona o radu im to omogućava, povećava se i predstavlja sve veći problem u organizovanju rada i normalnom funkcionisanju organizacionih jedinica.

 

– Radnici imaju po zakonu pravo na neplaćeno odsustvo, ali kako je to sve veći problem ne samo u našoj bolnici, pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdao je preporuku da se ovom pitanju pristupi strožije. Mi ćemo od 1. avgusta malo drugačije obrađivati zahteve – kaže za portal zrenjaninski.com zamenik direktora zrenjaninske Bolnice Vladimir Arbutinov.

 

Zahtev za neplaćeno odsustvo podnose iskusne medicinske sestre i tehničari, a na njihovo mesto kao zamena dolaze neiskusni.

 

– Zaista je to veliki problem. Razumemo da zaposleni uzimaju neplaćeno da bi poslom u inostranstvu rešili svoje egzistencijalne problem, ali ubuduće će za neplaćeno odsustvo morati da postoji jak razlog, i ono neće moći da bude kraće od 12 meseci – ističe Arbutinov.

 

Prema nezvaničnim informacijama, gotovo 99 odsto onih koji zatraže neplaćeno, na kratko odlaze u Nemačku.

 

Istovremeno, bolnici nedostaje 15 lekara, jedan farmaceut i jedan molekularni biolog, pet viših medicinskih sestara – tehničara i jedan radiološki tehničar, zatim 22 zdravstvena radnika sa srednjom stručnom spremom, pet tehničkih radnika sa srednjom stručnom spremom i 13 tehničkih radnika sa nižom stručnom spremom. Ukupno 63 radna mesta. Potrebu za njihovim zapošljavanjem bolnica redovno iskazuje Ministarstvu zdravlja.

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • ZALOSNO CITATI IZJAVU ZAMENIKA BOLNICE O STANJU U ZDRAVSTVU , JER SAMI SU KRIVI ZA STANJE NESANO U ZRENJANINU NEGO USVIM BOLNICAMA DOZVOLILISUDA NESKOLOVANI I NESPOSOBNI DONOSE PREDLIGE AMANDMANA KOJI SU UVEK USVAJANI POSTO SNS U VECINI .KADA SINDIKAT PROTESTUJE I TRAZI RSENJE SVIH PROBLEMA ONI CUTE JERSU DOZVOLILI DA IH NATERAJU DASE UCLANE U PARTIJU KOJA DOVELA DO OVOGA STANJA.

  • A šta raditi sa doktorima koji u okviru radnog vremena honorarno rade u privatnoj klinici Sveti Jovan ???

  • vlasnik Sv.Jovana je do juče bio načelnik hirurgije u Zr bolnice, gde to još ima osim u korupciji ogrezloj Srbiji ! Dr Davidov je godinama angažovao svoje kolege doktore iz Zr bolnice da rade u njegovoj privatnoj bolnici do dana današnjeg. A kolege doktori su pacijente iz Zr bolnice preusmeravali na Sv. Jovan pod izgovorom da su Zr bolnici velike gužve pa ne mogu da im zakažu preglede a i operacije jer nema materjala.