Društvo Vesti Zrenjanin

Sve više obolelih od gripa, biće razmotrena i mogućnost zatvaranja škola

oboleli od gripa
Foto: Pixabay

Tokom 18. nedelje nadzora nad gripom, u Vojvodini je registrovano pogoršanje epidemiološke situacije u vezi sa sezonskim gripom. Ovo je danas saopštila Pokrajinska vlada. Kako se navodi u saopštenju, stepen aktivnosti virusa gripa prešao je prag srednjeg intenziteta.

 

Zbog toga je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preporučio rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji AP Vojvodine primenu mera zabrane ili ograničenja poseta pacijentima. Ta mera biće na snazi dok ne dođe do pada stope oboljevanja od gripa, kao i intenziteta aktivnosti virusa, na nizak nivo.

 

U utorak, 11. februara, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo će, zajedno sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, obaviti novu procenu situacije na teritoriji AP Vojvodine.

 

„Ukoliko trend incidencije i intenzitet aktivnosti virusa nastave da rastu, biće razmotrene dodatne mere kontrole negativnih posledica gripa. Te mere uključuju i predlog nadležnim institucijama za eventualno privremeno raspuštanje školskih i predškolskih kolektiva na nekoliko dana“, saopštila je Pokrajinska vlada.

 

Pročitajte još: NAJNOVIJA VEST: Zabranjene posete svim pacijentima u bolnici!

 

A kakva je situacija u Zrenjaninu po pitanju gripa?

 

Informativni portal zrenjaninski.com je kontaktirao i ovdašnje zdravstvene ustanove u Zrenjaninu kako bismo saznali kakva je situacija u Zrenjaninu.

 

– Zbog vremenskih prilika koje više liče na proleće nego na zimu, i mi smo očekivali da ćemo imati u ambulantama i dispanzerima mnogo više pacijenata koji imaju oboljenja slična gripu. Međutim, kada se pogledaju izveštaji iz naših službi, situacija je zaista u promil identična prošlogodišnjoj na početku februara. Najviše obolelih je u kategoriji radno sposobnih, od 25 do 60 godina. Kod dece je zastupljeniji stomačni virus, a najmanje obolelih je u starijoj populaciji. Starije osobe se manje kreću, a i u većem broju se vakcinišu protiv gripa – izjavila je za naš portal Maja Večanski, portparolka Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

 

U Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin je, kako nezvanično saznajemo, laboratorijski potvrđen virus gripa na teritoriji Srednjobanatskog okruga. Izveštaji se šalju Institutu za javno zdravlje Srbije, koji je nadležan za dalje korake.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM