Društvo Vesti Zrenjanin

Svako od nas može da olakša život osobama sa invaliditetom

međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, članove zrenjaninskih udruženja danas su primili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Simo Salapura i Duško Radišić.

 

– Mi se viđamo i drugim danima, ne samo kada obeležavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Viđamo se i u toku godine i imamo dobru komunikaciju. Mislim da smo mnogo uradili na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, ali znam da uvek može i bolje. Ovo danas je prilika da pričamo o tome šta je urađeno dobro i šta su još problemi kako članova, tako i udruženja – istakao je Santovac.

 

Članovi udruženja u razgovoru su potvrdili da je veoma mnogo urađeno i da su mnogi problemi rešeni. Ali, ostala su i neka otvorena pitanja.

 

– Najveći problem i dalje je prevoz osoba koja su u kolicima. Iako je obećavano, u javnom prevozu nema niskopodnih autobusa. Ko nema svoj automobil, nema načina da se doveze do grada – istakla je Snežana Nikolić iz Udruženja paraplegičara Banata.

 

Na pitanje, da li je tačno da postoji mogućnost besplatnog taksija, odgovoreno je da postoji, ali samo za decu sa invaliditetom.

 

međunarodni dan osoba sa invaliditetom

 

U planu formiranje Kancelarije za osobe sa invaliditetom

 

Život ovih osoba bi bio mnogo lakši kada bi društvo bilo senzibilisanije na probleme koje imaju osobe sa nekom vrstom invaliditeta.

 

Slepim osobama velike probleme napravi bicikl naslonjen na prodavnicu. Ili istureni stepenik na prodavnici, ili izbočina na trotoaru… Preći raskrsnicu sa kružnim tokom za slepe osobe gotovo da je nemoguća misija. Stoga se mnogi plaše da uopšte izlaze iz svojih kuća. Nedovoljno pristupnih rampi za osobe koje su u kolicima, ili rampe koje nisu dobro rešene, muče paraplegičare.

 

A gotovo sva udruženja, od kojih neka kao Udruženje slepih i slabovidih i Udruženje gluvih i nagluvih, postoje i više od 50 godina, muči isti problem. U pitanju je plaćanje kirije i sekretara.

 

Jedno od rešenja, bar što se tiče zaposlenih sekretara, moglo bi da bude formiranje Kancelarije za osobe sa invaliditetom, kao i osnivanje saveza, koji bi objedinio sva udruženja.

 

“Udruženi bismo mogli da lakše konkurišemo za projekte. A kancelarija bi nam pomogla u stručnom delu”, saglasni su predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom.

 

U Gradskoj upravi je predlog prihvaćen, pa je prvi sastanak na temu formiranja Kancelarije za osobe sa invaliditetom zakazan za četvrtak.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM