Društvo Vesti Zrenjanin

Sutra su Zadušnice, dan kada se sećamo naših pokojnika

zadušnice

Zimske zadušnice, odnosno dan kada se sećamo naših pokojnika, obeležava se u subotu, 22. februara.

 

Srpska pravoslavna crkva je propisala posebne dane, Zadušnice, i to četiri puta godišnje, kada se posebno molimo za pokoj duša.

 

Zadušnice uvek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku cele godine, dan kad se sećamo preminulih.

 

Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade. U subotu, pred Duhove su Letnje zadušnice, a Miholjske su u subotu pred Miholjdan. Jesenje, ili Mitrovske zadušnice se obeležavaju u subotu pred Mitrovdan.

 

Tog dana se posećuju i uređuju grobovi naših dragih, obavlja se parastos ili pomen, osvećuje se žito, sveštenik prekađuje i preliva vinom grob, pale se sveće za pokoj duša, a ako su nam srodnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, onda se u crkvi služi pomen.

 

Pročitajte još: Vremenska prognoza portala VojvodinaMeteo za danas i dane vikenda

 

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito – koljivo. Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca.

 

Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

 

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove.

 

Na Zadušnice se deli milostinja. Kako na grobljima tada ima najviše prosjaka, treba svakom udeliti po neki prilog, jer je bolje poći sa blagoslovom, nego da iza leđa prosjaci proklinju. Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je poklanjanje duhovnih knjiga.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM