Društvo Vesti Zrenjanin

Sutra nova akcija: Zalihe krvi svedene su na najmanju moguću meru

akcija dobrovoljnog davanja krvi
Foto: Crveni krst Zrenjanin

U prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin sutra će, od 9 do 12 časova, biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Zalihe krvi u letnjem periodu uvek su na minimumu, a ovog leta situacija je još komplikovanija i teža.

 

– Zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, zalihe krvi svedene su na najmanju moguću meru. Tokom leta se uvek javlja manji broj ljudi. A sada imamo situaciju da i jedan broj onih koji nam se jave moramo da odbijemo iz različitih razloga. Uslov da bi neko dao krv jeste da je potpuno zdrav, da u prethodnom periodu nije bio zaražen, da nije bio u kontaktu sa zaraženim, kao i da u prethodnih 14 dana nije putovao van granica naše zemlje – objašnjava za portal zrenjaninski.com Jelena Domjeskov, stručni saradnik u Crvenom krstu Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Džinovska tabla: Ovako igraju šah u Gerontološkom centru (Foto)

 

Sve su to faktori koji smanjuju potencijalni broj davalaca.

 

– Letnja temperatura, bez obzira na virus, kod mnogih snižava pritisak, pa nam i to smanjuje broj davalaca. Prinuđeni smo da odbijemo sve one koji imaju bilo koji simptom respiratornih infekcija. Sve u svemu, smanjena nam je baza dobrovoljnih davalaca, i to se odražava na zalihe krvi. A krv je zaista potrebna, jer se u bolnicama polako operacioni program vraća u normalu – ističe Jelena Domjeskov.

 

Prilikom davanja krvi poštuju se sve propisane mere

 

Prilikom davanja krvi u Crvenom krstu, poštuju se sve propisane mere i izuzetno se vodi računa o bezbednosti i davalaca i volontera.

 

– Upozoravamo sve davaoce da, ukoliko nakon davanja krvi primete bilo kakvu promenu svog zdravstvenog stanja, o tome obavezno obaveste ili Crveni krst ili Zavod za transfuziju krvi, jer je bezbednost na prvom mestu. I ovog puta apelujem na sve koji su zdravi i mogu da daju krv da to učine. Svaka doza sada nam je izuzetno dragocena – naglašava Domjeskov.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM