Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Sutra je Spasovdan: Hram na Bagljašu obasjava stotinu reflektora (Foto)

spasovdan - hramovna slava hrama na bagljašu
Foto: volimzrenjanin.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik Vaznesenja Gospodnjeg, poznat u narodu kao Spasovdan. To je i hramovna slava crkve Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u zrenjaninskom naselju Bagljaš.

 

Tim povodom će danas, u 17.45 časova, u ovom hramu biti održano bdenije, a sutra, s početkom u 7.45 sati, Sveta arhijerejska liturgija. Liturgiju će služiti episkop banatski Nikanor i umirovljeni episkop Filaret, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

 

PROČITAJTE JOŠ: “Tehnomedia” povodom 20. rođendana priređuje brojna iznenađenja!

 

Starešina hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista, protonamesnik Slobodan Čestić, kaže za portal zrenjaninski.com da je uoči hramovne slave na ovom verskom objektu postavljeno stotinu reflektora. Oni će ubuduće svake večeri obasjavati hram na Bagljašu.

 

– Planiramo i da organizujemo prikupljanje donacija za izgradnju ikonostasa i, uz Božiju pomoć, oslikavanje hrama, odnosno freskopisanje – rekao je Slobodan Čestić.

 

Temelji hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista osveštani su 2013. godine, a gradnja hrama počela je dve godine ranije. Prva Sveta liturgija u tada još nedovršenom objektu održana je na hramovnu slavu, Vaznesenje Gospodnje, odnosno Spasovdan 2015. godine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Hram je u osnovi trobrodna bazilika, površine oko 300 kvadratnih metara i s tornjem visokim 18,5 metara. Po stilu podseća na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM