Društvo Vesti Zrenjanin

Studentima Tehničkog fakulteta za angažman u Kini po 150 evra dnevno!

tehnički fakultet

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu danas je bio domaćin desete međunarodne konferencije „Tekstilna nauka i ekonomija“.

 

Konferencija je bila posvećena učešću srpskih tekstilnih preduzeća i studenata u inicijativi „Pojas i put“. Organizator konferencije je Katedra za tekstilno odevne nauke i dizajn Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Univerziteta u Novom Sadu. Za konferenciju je, inače, bilo prijavljeno 40 radova učesnika iz 13 zemalja.

 

– Cilj ove konferencije je da osposobimo studente koji će direktno ići u privredu i uključiti se za potrebe 4.0 i 5.0 industrijske revolucije. Uspeli smo da sa najvećom svetskom korporacijom koja proizvodi softvere iz ove oblasti, francuskom kompanijom „Lectra“, potpišemo ugovor o saradnji. Naši studenti se deset godina obučavaju na tim softverima. Uradili smo i dosta međunarodnih razmena i projekata – rekao je dr Vasilije Petrović, prodekan za nauku i šef Katedre za tekstilno odevne nauke i dizajn Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“.

 

Pročitajte još: Zanimljivi video zapisi iz svakodnevnog života OŠ „Sonja Marinković“

 

Ono što je najznačajnije je saradnja sa Donghua univerzitetom, a ugovor o saradnji sa njima daje veoma dobre rezultate.

 

– Ušli smo u svetsku asocijaju 33 svetska tekstilna univerziteta, gde očekujemo važnu saradnju. A za studente je značajno što će raditi dizajn za najjaču kuću tekstila. Krećemo od jesenas i tim naših studenata sa nastavnicima ide dva meseca u Kinu i plaćaće im 150 evra dnevno. Ako to uspešno završimo onda smo i sa studentima u svetskom vrhu – naglasio je Petrović.

 

tehnički fakultet
Dr Vasilije Petrović

 

Dolaze i kineski investitori

 

Otvaranju konferencije prisustvovali su i pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

– Ponosan sam na ono što se radi u Zrenjaninu. Dolazi nam kineski investitor „Ling Long“ sa ulaganjem vrednim milijardu dolara, i to će biti sjajna priča, zbog novih 1.200 radnih mesta. Uz njih dolaze još tri kineske kompanije, koje će zaposliti još hiljadu ljudi. A korist od toga je i gradnja auto puta od Zrenjanina do Beograda i proširenog puta od Zrenjanina do Novog Sada. I ovaj događaj je jedan od pozitivnih. Obrazovanje je nešto na čemu treba raditi, i u oblasti tekstila i gumarske industrije, a dobar primer je saradnja fakulteta i NIS-a – naglasio je gradonačelnik Janjić, ističući novootvorenu Katedru za istraživanje nafte i gasa kao odličan projekat.

 

tehnički fakultet

 

Podeli članak
sinovoz
FAM