Društvo Vesti Zrenjanin

Studentima Tehničkog fakulteta za angažman u Kini po 150 evra dnevno!

tehnički fakultet

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu danas je bio domaćin desete međunarodne konferencije „Tekstilna nauka i ekonomija“.

 

Konferencija je bila posvećena učešću srpskih tekstilnih preduzeća i studenata u inicijativi „Pojas i put“. Organizator konferencije je Katedra za tekstilno odevne nauke i dizajn Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Univerziteta u Novom Sadu. Za konferenciju je, inače, bilo prijavljeno 40 radova učesnika iz 13 zemalja.

 

– Cilj ove konferencije je da osposobimo studente koji će direktno ići u privredu i uključiti se za potrebe 4.0 i 5.0 industrijske revolucije. Uspeli smo da sa najvećom svetskom korporacijom koja proizvodi softvere iz ove oblasti, francuskom kompanijom „Lectra“, potpišemo ugovor o saradnji. Naši studenti se deset godina obučavaju na tim softverima. Uradili smo i dosta međunarodnih razmena i projekata – rekao je dr Vasilije Petrović, prodekan za nauku i šef Katedre za tekstilno odevne nauke i dizajn Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“.

 

Pročitajte još: Zanimljivi video zapisi iz svakodnevnog života OŠ „Sonja Marinković“

 

Ono što je najznačajnije je saradnja sa Donghua univerzitetom, a ugovor o saradnji sa njima daje veoma dobre rezultate.

 

– Ušli smo u svetsku asocijaju 33 svetska tekstilna univerziteta, gde očekujemo važnu saradnju. A za studente je značajno što će raditi dizajn za najjaču kuću tekstila. Krećemo od jesenas i tim naših studenata sa nastavnicima ide dva meseca u Kinu i plaćaće im 150 evra dnevno. Ako to uspešno završimo onda smo i sa studentima u svetskom vrhu – naglasio je Petrović.

 

tehnički fakultet
Dr Vasilije Petrović

 

Dolaze i kineski investitori

 

Otvaranju konferencije prisustvovali su i pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

– Ponosan sam na ono što se radi u Zrenjaninu. Dolazi nam kineski investitor „Ling Long“ sa ulaganjem vrednim milijardu dolara, i to će biti sjajna priča, zbog novih 1.200 radnih mesta. Uz njih dolaze još tri kineske kompanije, koje će zaposliti još hiljadu ljudi. A korist od toga je i gradnja auto puta od Zrenjanina do Beograda i proširenog puta od Zrenjanina do Novog Sada. I ovaj događaj je jedan od pozitivnih. Obrazovanje je nešto na čemu treba raditi, i u oblasti tekstila i gumarske industrije, a dobar primer je saradnja fakulteta i NIS-a – naglasio je gradonačelnik Janjić, ističući novootvorenu Katedru za istraživanje nafte i gasa kao odličan projekat.

 

tehnički fakultet

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz