Društvo Vesti Zrenjanin

Studenti imaju priliku da „oči u oči“ razgovaraju sa najvećim IT stručnjacima

tehnički fakultet mihajlo pupin i webiz
Dijana Karuović i Dragan Lazić

Webiz je veoma značajan događaj za razvoj IT scene u Zrenjaninu. Ne koristi samo preduzetnicima da razviju svoje poslovanje i prilagode ga pravilima 21. veka, nego i studentima, koji tek stiču znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

 

Upravo zbog toga, jedan od partnera Webiza je Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina. A o prednostima ove saradnje i o tome koliko ona utiče na usavršavanje ovdašnjih studenata, portal zrenjaninski.com je razgovarao sa predstavnicima Tehničkog fakulteta. Naši sagovornici su prof. dr Dijana Karuović i student prodekan Dragan Lazić.

 

Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ ima saradnju sa brojnim institucijama i kompanijama. Kako biste ocenili saradnju sa Webizom u prethodnim godinama?

 

Dijana Karuović: Veoma smo ponosni što je Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ deo Webiza od samog početka. Naši studenti sa velikim zadovoljstvom prate sve događaje koji su deo Webiza i s nestrpljenjem očekuju svaki sledeći. Za Webiz se i kod nastavnika i kod studenata traži karta više. Dekanka fakulteta Dragica Radosav i direktor Webiza Vladimir Kovač se trude da svima izađu u susret.

 

Dragan Lazić: Saradnju sa Webizom bih ocenio veoma uspešnom. I pored toga što ima saradnju sa velikim brojem kompanija, Webiz ipak uspeva da značajan deo vremena posveti Tehničkom fakultetu, to jest njegovim studentima. Iz godine u godinu, zahvaljujući sve boljoj saradnji Studentskog parlamenta, Tehničkog fakulteta i organizatora Webiz konferencije, obezbeđujemo sve veći broj kotizacija za naše studente, kako od donacija kompanija, tako i od Tehničkog fakulteta i organizatora konferencije.

 

webiz zrenjanin
Foto: Webiz

 

Studenti Tehničkog fakulteta uključeni su i kao volonteri u organizaciju Webiz konferencije u Zrenjaninu. Na koji način to može da pomogne u njihovom usavršavanju?

 

Dijana Karuović: Dovoljno govori činjenica da se za volontiranje, svake godine, prijavi daleko veći broj studenata od realnih potreba Webiz konferencije. Srećnici koji imaju čast da budu volonteri prenose svoja pozitivna iskustva. Mladi su danas takvi da nema pretvaranja. Veoma su realni i znaju šta hoće. Prazne priče ih ne zanimaju, samo konkretne stvari, a to im je pružilo volontiranje na Webizu. Često se dešava da su studenti voljni da budu deo Webiza na sve načine. Što se tiče usavršavanja studenata, mislim da im Webiz pruža mogućnosti kakve nigde ne bi dobili. Toliko je poznatih i priznatih IT stručnjaka na jednom mestu, u gradu u kom studiraju, pa imaju mogućnost da im slobodno priđu i popričaju sa njima. O tome su ranije generacije studenata mogle samo da maštaju. Meni kao profesoru je puno srce kada ih vidim kako sazrevaju zajedno sa Webizom. Verujem da je zadovoljstvo obostrano.

 

Dragan Lazić: Iz godine u godinu sve više studenata ima želju da učestvuje u samoj organizaciji Webiza. To je pokazatelj da je biti deo takve organizacije veoma vredno za studente i za njihovo dalje usavršavanje. Pre svega su u mogućnosti da steknu poznanstva sa osobama iz njihove oblasti interesovanja. Pored toga su deo tima koji iz godine u godinu ispred sebe postavlja sve veći izazov u vezi sa organizovanjem konferencije, a u želji da unapredi svoje veštine, a samim tim i samu konferenciju.

 

Koliko je značajno i zbog čega da studenti Tehničkog fakulteta prisustvuju predavanjima koja se održavaju u okviru Webiz konferencije?

 

Dijana Karuović: Svesni smo koliko je, uz formalno obrazovanje, važno i neformalno, kao i informalno obrazovanje. Na predavanjima koja su manje formalna, studenti su opušteniji i rado razmenjuju utiske. U doba digitalnih komunikacija, svi smo mnogo pristupačniji za saradnju i znanja se lakše stiču. Na Webizu studenti imaju priliku da čuju iskustva, često i svojih vršnjaka, ali i mlađih od njih koji su uspešni u IT struci. Njihova iskustva mogu im dati ideje kako da pokrenu neki svoj startup. Takođe, sva predavanja su veoma motivaciona i puna pozitivne energije koja pleni, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim i koja vas vuče da date najbolje od sebe, bez bojazni od neuspeha.

 

Dragan Lazić: Svako novo iskustvo i svako novo saznanje doprinose razvoju studenata i pozitivno utiču na njihovu potencijalnu karijeru. Uz veliki broj raznovrsnih predavanja, svako od studenata može da pronađe „sebe“ u istim. Organizatori Webiza se trude da iz godine u godinu unaprede predavanja, ali i da povećaju broj partnera koji su prisutni na konferenciji. U današnje vreme, kada je dostupnost informacija sve lakša, studentima mnogo znači to što iz prve ruke mogu da čuju stvari koje ih zanimaju, kako o tehnologijama tako i o iskustvima samih predavača.

 

webiz zrenjanin
Foto: Webiz

 

Da li je znanje koje studenti steknu na konferenciji možda savremenija verzija udžbenika fakulteta ili bar tizer koji će ih zainteresovati da se još više interesuju za svoju struku?

 

Dijana Karuović: Na Webiz konferenciji studenti svakako proširuju svoja znanja i upoznaju se bliže sa svojom strukom. Zanimljivo je interesovanje studenata svih studijskih programa našeg Fakulteta, a ne samo IT-ja. Svako od njih iz svog domena može naći primenu IT-ja.

 

Dragan Lazić: Ipak smatram da je knjiga – knjiga. Ali, predavanja kojima studenti imaju pristup na samoj konferenciji im doprinose da se usmere. Svakako moramo razlikovati znanja koja studenti stiču na fakultetu od znanja koja se stiču na konferencijama. Ali, svako novo znanje je dobrodošlo pogotovo danas, kad su izvori informacija neograničeni.

 

Da li biste izdvojili priču konkretnog studenta koji je uključivanjem u Webiz organizaciju ili dolaskom na konferenciju unapredio svoje znanje ili mogućnost zaposlenja?

 

Dijana Karuović: Za ovo bi mi trebalo nekoliko dana da odgovorim. Mislim da je svaki student, bilo da je bio volonter, bilo da je samo prisustvovao predavanjima, izvukao nešto dobro za sebe. Bila sam pozitivno iznenađena kako su neki studenti pokazali veće angažovanje i želju za napretkom posle odslušanih predavanja na Webizu. Ta iskra u očima mladih ljudi je neprocenjiva za mene kao profesora. Svi su završetkom Webiza, iako umorni, nasmejani i puni nade da imaju svetlu budućnost.

 

Dragan Lazić: Takvih priča ima nekoliko. Nadam se da će u nekom narednom interjvuu biti baš neko od kolega sa Fakulteta ko će iz „prve ruke“ ispričati svoju priču.

 

webiz zrenjanin
Foto: Webiz

 

Zrenjanin, zahvaljujući Tehničkom fakultetu, Webiz-u i dolasku više kompanija, postaje jedan od većih IT centara u Srbiji. Kako biste ocenili trenutnu situaciju u tom pogledu?

 

Dijana Karuović: Kao neko ko obožava ovaj grad, veoma sam srećna i zadovoljna što Zrenjanin postaje jedan od većih IT centara u Srbiji. Pogotovo što mi je želja da na našem fakultetu studira što više kvalitetnih studenata koji će tokom, ili odmah po završetku studija, naći svoja prva zanimanja u struci. Sve to dovešće do toga da se Fakultet i naš grad podjednako razvijaju u svim sektorima, a ne samo u IT-ju. Veoma sam ponosna na to što u IT kompanijama radi veliki broj naših bivših i sadašnjih studenata koji dostojno reprezentuju naš Fakultet. Pohvalila bih i napore sjajnih nastavnika i profesora u školama koji se trude da uvedu što više IT sadržaja kako bi i učenike što bolje pripremili za nova zanimanja.

 

Dragan Lazić: Dosadašnje zalaganje Tehničkog fakulteta je pokazalo vidljive rezultate u pogledu dolaska novih kompanija u naš grad. Webiz konferencija je takođe doprinela trenutnoj situaciji razvoja IT scene u Zrenjaninu. Trud i zalaganje Tehničkog fakulteta i samog Webiza je prepoznat i od strane uprave Grada Zrenjanina, koja takođe pomaže razvoj IT scene. Smatram da zajedničkim trudom i radom Zrenjanin ima veliki potencijal da bude u samom vrhu IT centara u Srbiji i regionu.

 

webiz zrenjanin
Foto: Webiz

 

Postoji li način da se u narednom periodu unapredi saradnja između Tehničkog fakulteta i Webiza? Da li smatrate da neki sadržaji sa Webiz konferencije mogu da se realizuju na fakultetu i tokom godine?

 

Dijana Karuović: Naš Fakultet je otvoren za svaku vrstu saradnje koja može unaprediti nastavni proces i povećati znanja studenata. Svake godine i organizujemo niz ekskluzivnih predavanja, na kojima smo zahvalni Vladi Kovaču. Nadamo se da će takvih predavanja biti što više, jer je zainteresovanost studenata velika.

 

Dragan Lazić: S obzirom na to da priča o narednoj Webiz konferenciji među studentima počne još dok se trenutna zvanično i nije završila, jasno je da sadržaje koji prate konferenciju treba preneti i na sam Fakultet. Veliki broj studenata je zainteresovan kako za predavanja tako i za radionice koje se održavaju u okviru konferencije. Stoga smatram da je sadržaj koji prati Webiz dobrodošao u vidu vannastavnih aktivnosti.

 

Pročitajte još: Stalno usavršavanje i praćenje trendova – ključ uspeha u poslovnom svetu

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.