Društvo Vesti Zrenjanin

Šta da uradite ako ne želite reklamni materijal u poštanskim sandučićima

reklamni materijal u poštanskom sandučetu
Foto: Pixabay

Redakciji portala zrenjaninski.com obratio se redovni čitalac sa pitanjem – kome da se obrati ukoliko ne želi da mu se u poštansko sanduče, u privatnoj kući u kojoj živi, ubacuje reklamni materijal.

 

– Po mom mišljenju, u vrlo teškoj zdravstvenoj situaciji ubacivanje reklamnog materijala, koji uzgred i ne želim, vrlo je rizično – rekao nam je čitalac i zatražio pomoć.

 

Kakva su prava vlasnika poštanskih sandučića pitali smo stručno lice u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS).

 

PROČITAJTE JOŠ: Stanari zgrada svoj kućni otpad uporno odlažu u prolazu

 

U NOPS-u kažu da ovo pitanje nije detaljno regulisano ni postojećim zakonom. A, kako izgleda, ni novim koji bi uskoro trebalo da uđe u proceduru.

 

“Građani koji žive u zgradama, a ne žele da im se ubacuje reklamni materijal u sandučiće, ili ne žele da im raznosači ulaze u zgradu, rešili su to odlukom skupštine stanara. Na ulaznim vratim napisali su da ne žele reklamni materijal. Neki su predvideli mesto ispred ulaznih vrata gde se materijal može ostaviti”, objašnjavaju u NOPS-u.

 

Kod onih koji žive u kućama, situacija je drugačija.

 

“Iako nema jasnih sankcija, preporučili bismo onima koji ne žele reklamni materijal da to napišu na sandučetu. Ukoliko se praksa nastavi, neka prijave komunalnoj miliciji ili tržišnoj inspekciji”, savetuju u NOPS-u.

 

Inače, sve vlasnike nekretnina u narednoj godini, ako se nešto ne promeni, očekuje obavezna zamena poštanskih sandučića. Sandučiće je, u skladu sa evropskim standardima, trebalo zameniti još 2016. godine. Ipak, proces je prolongiran za pet godina, jer u tom trenutku nije bilo jasno na koji način će se sankcionisati oni koji sanduče ne zamene.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM