Društvo

SRPSKI U ŠKOLAMA STRANIH JEZIKA

ZRENjANIN – Govori srpski da te ceo svet razume. Možda važi il’ ne važi, ali da bi ga govorio moraš ga prvo naučiti. I srpski jezik uči se u školama stranih jezika u našem gradu.

jezik_recnik

– Ima interesovanja, kako da ne – kaže za portal „Zrenjaninski“ Dina Tomašev iz škole stranih jezika „Fokus“. – U našoj školi uvek imamo polaznike koji uglavnom iz potrebe, ali nekad i iz ljubavi, uče srpski jezik. To su stranci koji su poslovnu karijeru vezali za naš grad, ali dosta često imamo i mlađe polaznike kojima je, na primer, maternji jezik mađarski, pa su se i školovali na maternjem jeziku, a onda kad treba da počnu da rade imaju problem.

U „Fokusu“ se srpski može učiti sa engleskog, nemačkog, italijanskog, španskog, ruskog i mađarskog jezika.

– Srpski je težak jezik za učenje i našim polaznicima, ako su vredni, potrebno je godinu dana da ga progovore – objašnjava Dina Tomašev. – Najteža im je gramatika, a najlakše ga nauče oni kojima je maternji jezik ruski. Ne zato što su jezici slični, nego zato što je i ruski izuzetno složen, kompleksan jezik, pa je Rusima lakše da savladaju i gramatiku i naša jezička pravila. A da se srpski nauči dosta dobro potrebno je 4 – 5 godina i nećete verovati, ali mi imamo polaznike koji ga toliko uče.

A na pitanje da li je za jezik potreban i sluh, Dina Tomašev odgovara:

– Pa, skoro i najvažnije. Imamo izuzetno vredne polaznike koji se trude, ali sluh – nula. Njima je gotovo nemoguće da srpski savladaju besprekorno. Dok oni koji imaju dobar sluh, za duplo kraće vreme savladaju osnove jezika – ističe Tomašev.

Podeli članak
sinovoz
FAM