Društvo

Sportski savez se aktivno uključio u borbu protiv nasilja nad ženama

borba protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, članovi Radne grupe za prevenciju nasilja Grada Zrenjanina održali su redovnu sednicu čija je tema borba protiv nasilja nad ženama.

 

Sednici, koja je održana u poslednjem danu akcije „16 dana aktivizma u borbi za sprečavanje nasilja nad ženama“, pored članova Radne grupe za prevenciju nasilja Grada Zrenjanina, prisustvovale su i predstavnice Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost.

 

Prisutan je bio i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. On je, u ime Grada Zrenjanina, sa sekretarom Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosavom Đapić Atanacković, potpisao protokol o saradnji, kojim se i ova sportska organizacija aktivno uključila u kampanju i borbu protiv nasilja nad ženama.

 

– Grad Zrenjanin, kao potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, kontinuirano provodi kampanju i radi na podizanju svesti građana o značaju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja. Mi smo i ovaj put sprovodili aktivnosti u okviru akcije „16. dana aktivizma u borbi za sprečavanje nasilja nad ženama“ – naglasila je u uvodnom obraćanju na sastanku Ljiljana Lazarević, koordinatorka za rodnu ravnopravnost.

 

A zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica, koja je i članica gradske Radne grupe za prevenciju nasilja, zadužena sa saradnju sa medijima, podsetila je na akcije koje su, u saradnji i sa načelnicom okruga Snežanom Vučurević, sprovođene tokom 16 dana pojačanog aktivizma.

 

– Simbolično, od 25. novembra zrenjaninski Mali most osvetljen je narandžastim svetiljkama, sa njega smo u vodu spustili 30 cvetnih aranžmana u pomen svim stradalim ženama u ovoj godini, postavili smo bilbord na ulasku u Zrenjanin i u centru grada, kao i baner u Kristalnoj dvorani, sa porukom nulte tolerancije za nasilje. Organizovali smo i „Karavan ljudskih prava“ i još niz akcija u lokalnim samouprava u okrugu – nabrojala je Travica nekoliko akcija koje simbolišu borbu protiv nasilja nad ženama.

 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić podsetio je na činjenicu da je Grad Zrenjanin još pre 11 godina prepoznao ozbiljnost problema i aktivno se uključio u njegovo rešavanje.

 

– Tada smo pravili mrežu a 2014. međusektorsku saradnju, a naš model uvršten je i u zakon. Nastavljamo u tom pravcu, a od danas je sa nama i Sportski savez i zajedno ćemo raditi na rešavanju problema nasilja nad ženama – zaključio je Radišić.

 

borba protiv nasilja nad ženama

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.