Društvo

Spektakularno obeležavanje stogodišnjice oslobođenja grada

Foto: Grad Zrenjanin

Grad Zrenjanin će naredne subote, 17. novembra, obeležiti izuzetan istorijski jubilej – stotu godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

 

Tog dana, koji se slavi i kao Praznik grada, biće organizovano više skupova i prigodnih programa posvećenih događajima iz 1918. godine i evociranju uspomena na njih i učesnike u njima. U pripremi je i nekoliko većih tematskih programa, koji će biti održani u prepodnevnim časovima na Trgu slobode, a završiće se prazničnim koncertom Zrenjaninske filharmonije, sa solistima Jadrankom Jovanović i Borom Dugićem, u 20 časova, u Kristalnoj dvorani.

 

S obzirom na to da je 17. novembar i Dan Komande za razvoj Banatske brigade, Vojska Srbije i Grad Zrenjanin će organizovati „Otvoreni dan“ na Trgu slobode, od 11 do 14 časova, s prikazom naoružanja i vojne opreme i umetničkim programom, uz veliki broj učesnika.

 

U sklopu tog događaja biće upriličena i zanimljiva rekonstrukcija dešavanja od 17. novembra 1918. godine – čuveno obraćanje pukovnika Dragutina Ristića Brigadira sa balkona Gradske kuće, kojim je komandant pešadijske brigade „Gvozdenog puka Knjaz Mihailo“, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, poručio okupljenim građanima i vojsci da je Prvi svetski rat na ovim prostorima završen i da je došlo do epohalne smene vlasti i smene država na teritoriji poražene Monarhije. Obraćanje Brigadira Ristića, kao i dr Slavka Županskog, osnivača prvog Srpskog narodnog odbora, dočaraće glumci zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

 

Počast učesnicima Prvog svetskog rata i oslobodiocima grada biće odata polaganjem cveća na spomen-obeležje na Gradnuličkom groblju, spomen-ploče Brigadiru Ristiću i srpskim dobrovoljcima u porti Uspenskog hrama, spomen-bistu Vojvodi Petru Bojoviću, a centralna ceremonija tog dela obeležavanja 17. novembra biće ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću – Oslobodiocu. U salonu Narodnog muzeja biće otvorena prigodna izložba.

 

Program obeležavanja stote godišnjice od oslobođenja u Velikom ratu počeo je 31. oktobra, kada je u Zrenjaninu odata počast dr Slavku Županskom i članovima prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini. Nastavlja se u nedelju, 11. novembra, na državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kada će u 9 časova biti položeni venci na spomen-ploču u holu Gradske kuće posevećenu Brigadiru Ristiću, a završava se naredne subote, na Praznik grada i Dan oslobođenja.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.