Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Školska slava Sveti Sava obeležena u školama u Stajićevu i Čenti (Foto)

školska slava sveti sava

Danas je Sveti Sava, školska slava. Praznik je, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva, kao školska slava ustanovljen 1840. godine.

 

Posle skoro pola veka pauze, Sveti Sava, kao školska slava, ponovo je u škole vraćen 1990. godine.

 

Za razliku od ranijih godina, ove godine Savindan je u školama proslavljen mnogo skromnije, u skladu sa epidemiološkim merama.

 

PROČITAJTE JOŠ: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

 

Osnovna škola “Sveti Sava” u Stajićevu danas je obeležila i školsku slavu i Dan škole.

 

U školi je bilo svečano, kao i svake godine. Poštujući sve zaštitne mere, uz prisustvo seoskog paroha, jednog broja učenika i nastavnika, obavljen je obred sečenja slavskog kolača.

 

Kumovi škole su tradicionalno učenici osmog razreda, a jabuku kao simbol kumstva predali su sedmacima.

 

 

Svečano je bilo i u Osnovnoj školi školi “Branko Radičević” u Čenti.

 

– Obeležili smo Svetog Savu u, kako volim da kažem, krugu porodice, uz prisustvo sveštenika, kumova i manjeg broja radnika škole. Kumovi su uvek učenici osmog razreda, koji kumstvo predaju sedmacima. Ove godine od osmaka Ranka Milićeva i Andree Stojadinov, kumstvo su preuzeli učenici sedmog razreda Sara Gluhaković, Anja Savić i Aleksandar Cvetković – kaže za portal zrenjaninski.com Zlatko Bulić, direktor Osnovne škole “Branko Radičević” u Čenti.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM