Društvo Vesti Zrenjanin

Sedam od deset naglih srčanih zastoja dogodi se van bolnice

obuka u okviru kampanje život u tvojim rukama
Foto: Crveni krst Zrenjanin

– Čak sedam od deset naglih srčanih zastoja dogodi se u uslovima van bolnice. Zato je važno da što više nas ume da pritekne u pomoć i tako spasi život, izjavio je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović danas u Zrenjaninu, gde je stručni tim ove organizacije održao obuku u okviru kampanje „Život u tvojim rukama“.

 

Ideja kampanje je da obuči građane kako da reaguju u trenucima naglog zastoja srca i pomognu osobi kojoj je srce stalo, jer adekvatna pomoć u prvim minutima spasava život. Obuka podrazumeva, uz uobičajene tehnike prve pomoći, upotrebu aparata za automatsku defibrilaciju namenjenog nemedicinskom kadru. Ovog puta, obuka je bila namenjena sportistima i sportskim radnicima u Zrenjaninu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Smena na čelu Banje „Rusanda“: Igor Dostanić umesto Zorice Ćulibrk

 

Miladinović je istakao da su prva tri minuta ključna i da se nakon toga drastično smanjuje šansa za preživljavanje.

 

– Svaki naredni minut oduzima deset posto mogućnosti da izbegnemo fatalni ishod – naglasio je on i dodao da su znanje i veštine koje stiču polaznici obuke dragoceni.

 

obuka u okviru kampanje život u tvojim rukama
Foto: Crveni krst Zrenjanin

 

Ništa ne može da vrati u život kada je prekasno

 

Predsednik komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije dr Branislav Ljiljak istakao je da ništa, ni visokoobučeni lekari, ni vrhunski aparati i helikopteri, ne može da vrati u život čoveka kada je prekasno.

 

– Vreme je najvažnije, a tu ni najrazvijenije zemlje ne mogu da budu u prednosti. Zato je kod srčanog zastoja ključno da se pored unesrećenog nađemo mi koji smo spremni i obučeni da pomognemo – kazao je dr Ljiljak.

 

Sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević je naglasila da ovaj grad čuva sportske vrednosti i dodala da je zato obuka sportista važna akcija koja će sport učiniti bezbednim.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Moto kampanje je: „Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako“.

 

obuka u okviru kampanje život u tvojim rukama
Foto: Crveni krst Zrenjanin

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak