Društvo YSLAJDER

RODITELJI U ZRENJANINU UGLAVNOM NE IZBEGAVAJU VAKCINACIJU DECE

vakcina-deca

ZRENJANIN – Poslednja nedelja aprila je nedelja posvećena imunizaciji. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, u 2016. godini vakcinom MMR obuhvaćeno je 92 odsto mališana na teritoriji srednjeg Banata, što se može smatrati dosta dobrim rezultatom.

 

 

Najbolja situacija je u Zrenjaninu, a najlošija u Žitištu. Iako bi idealno bilo da procenat vakcinisane dece bude iznad 95 odsto, u odnosu na velike gradove kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, gde je procenat vakcinisanih oko 85 odsto, Zrenjanin se dobro drži.

 

– Može i bolje ali dobro je i ovako – komentariše za portal zrenjaninski.com. dr Tomislav Stevanović, pedijatar. – Imali smo epidemiju malih boginja u Rumuniji sa 17 smrtnih slučajeva, sada imamo u Italiji sa 1.500 obolelih. Još nema smrtnih slučajeva ali biće ih, ta bolest ima svoje zakonitosti. Mislim da je to velika opomena i primer dokle može da dovede antivakcinalna politika, ističe Stevanović.

 

Od 1. oktobra uvodi se još jedna obavezna vakcina – protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke. Ona štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse, upale pluća i u svetu je obavezna već desetak godina.

 

– Ovo je odlična vest – naglašava dr Stevanović. – Iskustva iz zemalja koji su je uveli pokazali su vrlo dobre rezultate, naročito što se tiče upale pluća i mozga. Valja naglasiti daje ova bakterija izuzetno otporna na antibiotike i da je upalu mozga i pluća kod dece teško lečiti. Inače, odluka o obaveznoj vakcinaciji protiv pneumokoke doneta je još pre 5 – 6 godina, ali dosad nije bilo dovoljno novca, kaže dr Stevanović.

 

Ministarstvo zdravlja najavilo je da će vakcina protiv pneumokoke početi da se daje deci u domovima zdravlja od 1. oktobra.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.