Društvo

Roditelji idu na sud jer im deca izostaju sa školskih časova!

infomatičko odeljenje
Foto: Pixabay

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave.

 

Prema novim propisima, roditelji su obavezni da 48 sati od trenutka kada im dete ne dođe u školu jave razlog. Nakon toga, dužni su da u roku od osam dana i zvanično opravdaju časove. Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležne, a slede sankcije za roditelje.

 

U Prekršajnom sudu u Zrenjaninu zbog prekršaja iz člana 84. stav 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojim je regulisana odgovornost roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta za redovno pohađanje nastave, u 2017. godini podneto je 25 prekršajnih prijava od čega je 15 predmeta rešeno, a deset je još uvek u radu.

 

U ovoj godini podneto je 77 prekršajnih prijava, od čega je do sada rešeno 12 predmeta, a 65 predmeta se nalazi u radu.

 

Broj predmeta u ovoj oblasti povećan je iz razloga što je izmenama zakona promenjen ovlašćeni podnosilac zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Umesto Školske uprave, podnošenje zahteva prešlo je u nadležnost škola, saopštili su iz sekretarijata Prekršajnog suda u Zrenjaninu.

 

Najveći problem kod ovih predmeta je to što su to zahtevi koji se uglavnom podnose protiv roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta koji se nalaze u inostranstvu, a nisu redovnim putem legalno odjavili svoje prebivalište, već se prema zvaničnim evidencijama vode da i dalje žive u Zrenjaninu. Sud do ovih saznanja dolazi u postupku prilikom uručenja poziva za saslušanje, kada od srodnika dobija informaciju da se okrivljeni nalaze na privremenom radu u inostranstvu.

 

Za ovaj prekršaj zaprećena je novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara za roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz