Društvo YTOP

REORGANIZACIJOM RADA GINEKOLOGIJE DO SMANJENJA GUŽVE

ZRENJANIN – Služba za zaštitu žena Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” iz Zrenjanina od 1. avgusta počela je sa primenom novog sistema rada i zakazivanja pregleda.

 

rada ginekologije

 

Do sada su svi lekari u ovoj službi sami sebi organizovali plan rada, sistem zakazivanja i broj pregleda, te je bilo velikih razlika u broju obavljenih pregleda, slobodnih termina, kao i konfuzije oko ovog postupka. Sada svi lekari od načelnika službe dobijaju mesečni plan rada za unos u IZIS, čime je postignuta uniformnost rada lekara, broja termina i satnice za zakazivanje.

 

– Svi lekari imaju iste uslove zakazivanja i prosečno isti broj termina za prve ginekološke preglede, kontrole, skrininge i dijagnostičke metode, čime će se smanjiti velike razlike u broju pregledanih pacijenata među ginekolozima. Broj termina za određenu vrstu pregleda, podložan je promeni što zavisi od broja opredeljenih pacijenata, kao i strukture pruženih zdravstvenih usluga – kaže načelnik Službe za zaštitu žena Dragan Ilić.

 

Po novom sistemu zakazivanja, svi pregledi, osim hitnih stanja, zakazuju se od desetog u tekućem mesecu za naredni mesec, kod izabranog ginekologa, dok se termini za zakazivanje ne popune. Dijagnostičke preglede (ultrazuk, kolposkopiju, Papanikolau bris) žene više neće moći same sebi da zakazuju bez prethodno obavljenog ginekološkog pregleda. Dijagnostički pregledi, prvi i kontrolni, zakazuju se isključivo na osnovu indikacija i stručnog mišljena od strane izabranog ginekologa. Pojednostavljenim sistemom zakazivanja i uniformnim planom rada lekara očekuju se manje gužve u čekaonici i bolja i brža dostupnost izabranih ginekologa pacijentima.

 

– Zamolio bih pacijentkinje koje dolaze na preglede, da ne kasne, jer tako gube svoj termin. Potrebno je doći dvadesetak minuta ranije pre zakazanog termina. U trenutnoj organizaciji posla na ginekologiji nemamo sestru koja radi isključivo za šalterom, već sve sestre rade u timovima sa lekarima. Zato je potrebno da pacijentkinja dođe pre zakazanog termina za pregled kako bi sestra imala dovoljno vremena da pronađe karton, obavi trijažu i pripremi je za pregled kod izabranog ginekologa – apeluje Ilić.

 

Kako je naveo, cilj svega ovoga je da nova organizacija rada dovede do smanjenja gužvi u čekaonici, čekanja na pregled, lakšeg zakazivanja i više slobodnih termina za zakazivanje kod izabranog ginekologa.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • ne treba vama organizacija, treba vam jos doktora, ordinacija i novi uredjaji i instrumenti.Kako god da se organizujete ne moze da valja jer vas je malo na toliki broj zena.Svadjate se sa pacijentkinjama, narocito sestre, jos gore od toga, svadjate se i medjusobno.A imali bi tek problem, da vecina trudnica ne vodi privatno trudnoce!Vazno da ste postavili svuda kamere, a to sto vam je ultrazvuk praistorijski nikom nista,jel?To sto instrumente neoprane bacate u sterilizator iz onih odvratnih kanti i to sto ste do skoro imali iglajane prljave carsave po stolovima da se pravimo da ne znamo?Mi bismo vas zamolole da sa ministrom sredite da nam vrati pare za zdravtveno osiguranje, veliki broj nas ne zeli da ima ista vise sa vama i zeli svojom novcem da se leci tamo gde ce ga tretirati uljudno i pristojno!Vama nema pomoci ave dok pokusavate da nasminkate trenutno stanje, koje nam je svima vrlo dobro poznato. Ovo je mali grad, a i ginekologa ima svega nekoliko, o sestrama nekulturnim i bahatim da ne pričamo.

  • Odabrani lekar opste prakse me je poslao u dispanzer za zene – povisena temperatura, poviseni leukociti, CRP. Malaksalu i iscrpljenu, sa sedam puta operisanom kicmom su me primili nakon duze od 2h cekanja. Usavsi u ordinaciju doktorka mi je doslovno rekla : ” ovde ne dolaze bolesne, vec zdrave zene!” – ” drznula ” sam se da odgovorim da nije problem i da cu ustati sa stola, bez pregleda, na cega je usledio odgovor : ” Nije problem, pregledacu Vas.” Pregled se sastojao u ” guranju ” prstiju i prepisivanju PA testa, od pre 2,5 godine, uz objasnjenje da se ISTI radi svake tri godine. Inace, operisana sam, gde mi je odstranjen jajnik i oba jajovoda ( tumor ). Sestre bisu bile nista ljubaznije od doticne doktorke.
    Srecom te postoje pre svega dobri ljudi, u ciju lekarsku strucnost ne zelim da sumnjam. Dr. Papic ( infektolog ) me je poslao kod dr. Jovana Sekulica, koji je mom problemu prisao veoma studiozno i krajnje prijatno.
    Dakle, u dispanzer za zene, N I K A D A vise ! – dva puta je bilo dovoljno da shvatim da medju tamosnjim lekarima razlike N E M A , nazalost………………

sinovoz
FAM