Društvo YSLAJDER

REKORDAN BROJ UČESNIKA PLIVANJA ZA ČASNI KRST

ZRENJANIN – Tradicionalno plivanje za Časni krst po deseti put će se održati na gradskom jezeru kod Kulturnog centra u petak, 19. januara, u 12 časova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

 

časni krst

 

S obzirom na to da su se do sada za plivanje prijavila 44 učesnika, među kojima su i dve dame, ove godine se očekuje rekordan broj onih koji će na Bogojavljenje plivati za Časni krst.

 

– Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin, a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi, a događaj se zove Bogojavljenje. Na taj praznik sve su vode osveštane, i simbolika je ulazak u tu vodu, a ne takmičenje u plivanju – rekao je jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu, i dodao da će se, već po ustaljenoj tradiciji, takmičari pre plivanja okupiti u ovom hramu, na Svetoj liturgiji, koja počinje u 9.30 časova.

 

Svi koji žele da učestvuju u ovoj manifestaciji mogu se prijaviti na broj telefona 064 811 64 71. Pravo da učestvuju imaju samo punoletne osobe, a pre toga je potrebno da obave lekarski pregled koji će za prijavljene učesnike obezbediti Opšta bolnica „Sveti Jovan“.

 

Organizatori su i ovoga puta Grad Zrenjanin, Srpska pravoslavna crkva – hram Svetog Arhangela Mihaila i Kulturni centar Zrenjanina.

 

Istog dana, s početkom u 14 časova, biće održano i Bogojavljensko plivanje u Kleku, na Begeju kod „Šlajza“.

Podeli članak
sinovoz
FAM