Društvo

RADNA TERAPIJA ZA KORISNIKE GERONTOLOŠKOG CENTRA

ZRENJANIN – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pokrajinski sekretar za socijalnu politilku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš, posetili su danas Gerontološki centar u Zrenjaninu, u pratnji načelnice Srednjobanatskog upravnog okruga Snežane Vučurević i gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.

 

 

– Kruna ovogodišnjeg rada i povod okupljanja u Gerontološkom centru jeste realizacija projekta radne terapije za korisnike ove ustanove, koji je realizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske. Vrednost projekta je 2.460 evra, a kupljena je stolarska mašina vrednosti 2.000 evra, sto za stonitenis vrednosti 400 evra i tri šahovske garniture vrednosti 60 evra – rekla je direktorica Gerontološkog centra u Zrenjaninu Tanja Živanov, prilikom svečanog dočeka gostiju, kojima je priređen kulturno umetnički program, sa gajdašem Vanjom Ilijevim, učenicima Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i korisnicima centra, kao učesnicima.

 

 

Ministar Zoran Đorđević naglasio je da Srbija neće zaboraviti sve žrtve i trud koji su starije generacije ugradile u temelje naše države.

 

– Naše Ministarstvo na više načina pomaže stariju populaciju a jedan od njih je i stvaranje boljih uslova u gerontološkim centrima kao što je ovaj. Mislim da uspevamo u nameri da starijim građanima obezbedimo dobre uslove  za život. A ovakve posete korisne su da bi se moj tim i ja uverili na licu mesta kakvo je stanje u ustanovama na terenu –  istakao je ministar Đorđević, uz podsećanje da se svake godine planira budžet za podršku starijoj polulaciji, i da se to u Vojvodini radi u saradnji sa pokrajinskim organima.

 

 

Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić rekao je da su poslednjih godina iz Pokrajine znatna sredstva upućena baš zrenjaninskom Gerontološkom centru, za realizaciju raznih proijekata i da će se tako činiti i ubuduće.

 

– Naš cilj je da učinimo boljim život korisnicima ustanova čiji smo direktni osnivači. Zahvaljujem se i republičkom Ministarstvu na podršci – naglasio je Vuletić.

 

Ambasador Poljske Tomaš Njegođiš naglasio je da ova država već 10 godina učestvuje u različitim programima pomoći ustanovama u našoj zemlji. Jedan od njih uspešno je realizovan u Zrenjanina a ambasador je pozvao direktoricu Tanju Živanov da konkuriše za nove vidove pomoći.

 

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić podsetio je da lokalna samouprava sa Gerontološkim centrom i Centrom za socijalni rad uspešno realizuje više projekata, među kojima se nalazi i Klub za stare u ulici Nikole Pašića koji, po njegovim rečima, izvanredno funkcioniše.

 

U zrenjaninskom Gerontološkom centru, inače, smešteno je oko 300 korisnika.

Podeli članak
sinovoz
FAM