Društvo Vesti Zrenjanin

Prozor u prošlost: Zrenjaninsko pivo bilo je na glasu u celoj Jugoslaviji

zrenjaninsko pivo

Prošle godine počela je proizvodnja nove vrste piva u pivari „Karlsberg Srbija“ u Čelarevu, koje će se zvati „Zrenjaninsko pivo“. Ovaj potez „Karlsberga“ vratio je Zrenjanincima nadu da će se, možda, obnoviti proizvodnja kvalitetnog i prepoznatljivog Zrenjaninskog piva i u našem gradu. Mišljenja građana oko te mogućnosti su podeljena.

 

Sumnjičavi građani upiru poglede na oronule pogone i upravne zgrade zrenjaninske pivare. Sećaju se neuspele privatizacije, otpuštenih radnika i razvlačenja materijalnih dobara ovog preduzeća, ne nadajući se obnovi proizvodnje Zrenjaninskog piva.

 

Ostali se nadaju da će „Karlsberg Srbija“ uspeti u svojoj nameri i da će sa modernom proizvodnom opremom proizvoditi „Zrenjaninsko pivo“ u ovom gradu.

 

Međutim, sigurno je da niko ne očekuje isti kvalitet i lepezu proizvoda, koje je proizvodila zrenjaninska pivara.

 

zrenjaninsko pivo

 

Zrenjaninsko pivo se izvozilo i u Rusiju

 

A Zrenjaninsko pivo bilo je na glasu u celoj velikoj Jugoslaviji. Zahvaljujući kvalitetu i umešnosti rukovodstva, od početka šezdesetih godina se i izvozilo, pretežno za Rusiju, odnosno SSSR.

 

Proizvodnja i kvalitet piva su se povećavali iz godine u godinu, naročito od početka šezdesetih godina. Perspektivnim planom razvoja bilo je predviđeno da se do 1965. godine proizvodnja piva poveća na 200.000 hektolitara. To bi u odnosu na kraj pedesetih godina predstavljalo četiri puta veću proizvodnju. Planska predviđanja su se u potpunosti realizovala, pa je u 1965. godini proizvedeno čak 205.000 hektolitara piva. Značajno je naglasiti da su povećanu proizvodnju u to vreme pratila i značajna investiciona sredstva, koja su pored povećanja proizvodnje uticala i na bolji kvalitet piva.

 

Pored toga, povećanu proizvodnju piva pratila je i adekvatna potrošnja, naročito prošireno tržište i promena navika potrošača. Ranije se pivo trošilo pretežno u letnjim mesecima, dok je u ostalim delovima godine potrošnja bila skoro simbolična. Navike potrošača su se, međutim, promenile, pa se zimska potrošnja ovog napitka povećala čak za 4o odsto.

 

Posebno moramo istaći dve zanimljive i važne činjenice, koje se odnose na Zrenjaninsko pivo iz tog perioda.

 

Jedna je vezana za održavanje prve Konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1960. godine. Na toj konferenciji zrenjaninska pivara je dobila isključivo pravo za točenje piva. Svaka flaša na etiketi nosila je obeležje BK, što je značilo – Beogradska konferencija.

 

Osim toga, zahvaljujući pre svega kvalitetu piva, ali i dobrim vezama, Zrenjaninska industrija piva je postala jedini snabdevač Jugoslovenskih železnica, odnosno KSR-a (kola za spavanje i ručavanje).

 

U Pivari se tada sa ponosom govorilo da se Zrenjaninsko pivo troši od Jesenica, do Đevđelije, misleći na vozove, odnosno na spavaća kola i restorane.

 

Mi želimo da bude „Zrenjaninskog“, proizvedenog u Zrenjaninu, pa makar i za lokalno tržište.

 

Za portal zrenjaninski.com piše istoričarka Nada Boroš

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.