Društvo YSLAJDER

PROZOR U PROŠLOST: ZA PET GODINA RODILA DESETORO DECE!

trg-kralja-petra
Trg Kralja Petra 1934. godine

Ovih dana po lokalnoj štampi i portalima objavljivane su alarmantne vesti o zabrinjavajućem smanjenju broja stanovnika, kako u našem gradu, tako i u Srednjobanatskom okrugu. Razloga za to ima na pretek, ali svakako da je jedan od najvažnijih mali broj novorođene dece. Savremeni način života, karijera, ekonomska situacija, okruženje, samo su neki od faktora koji utiču na smanjenje nataliteta u našoj sredini.

 

trg-kralja-petra
Trg Kralja Petra 1934. godine

 

U prošlosti, nije bilo tako. Žene su rađale. Mnoge porodice, bez obzira na to da li su bile imućnije ili siromašnije, imale su veliki broj dece. Zahvaljujući tome, naš grad je imao zadovoljavajući prirodni priraštaj stanovništva, od oko 1 do 2 odsto godišnje.

 

Međutim, jedna mnogobrojna porodica iz Velikog Bečkereka, sa desetoro dece, izazvala je posebnu pažnju stručnjaka, antropologa, ne zbog broja dece, već iz sasvim drugih razloga.

 

Naime, u Gradsku opštinu Veliki Bečkerek, februara 1932. godine, stigao je zanimljiv, nesvakidašnji dopis od Kraljevskog Vilhelm instituta, odeljenja za antropologiju iz Berlina, koji je tražio podatke o ženi iz Velikog Bečkereka koja je za pet godina rodila desetoro dece.

 

Za samo par dan, Gradska opština je sa svim relevantim podacima odgovorila Kaiser Vilhelm institutu, potvrdivši njihova saznanja. U odgovoru je navedeno da se radi o gospođi Martinović, udovi Manić, rođenoj Henel sa stanom u Temišvarskoj ulici, rođenoj 1906. godine. Sama gospođa Martinović je ispričala kako je rađala svoju decu.

 

braca
Braća

 

U četrnaestoj godini rodila je trojke, u petnaestoj je rodila jedno dete, u šesnaestoj opet trojke, u sedamnaestoj dvojke i u osamnaestoj jedno dete. Zanimljivo je da su sva rođena deca bila muška, a da je od desetoro dece umrlo jedno, i to poslednje koje je rodila. Ostala deca su živa i zdrava.

 

Nije nam poznato da li je Kaiser Vilhelm institut bio zadovoljn odgovorom, i da li je gospođa Martinović pozvana za Berlin. Sigurno, je međutim, da bi se danas retko koja žena usudila da rodi toliko dece.

 

Nada Boroš

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM