Društvo Vesti Zrenjanin

PROZOR U PROŠLOST: „Noćne dame“ Velikog Bečkereka

noćne dame
Gradska kasina - stari Dom omladine

Gradska štampa na prekretnici dva veka, devetnaestog i dvadesetog, beleži da su se sa prvim prolećnim danima u gradu, odnekuda, pojavljivale besposlene devojke. Bile su obučene neprimereno, provokativno, „nakinđurene“ i našminkane. One su svojim izgledom i ponašanjem provocirale prolaznike i narušavale moralni ugled grada.

 

To su najčešće bile mlade, a vrlo često i maloletne, devojke iz okolnih mesta. One su se u gradu zadržavale nedeljama i mesecima, zarađujujći za sebe na ovaj način.

 

One su predstavljale i pravi problem gradskoj policiji koja je, zbog njihovog bestidnog ponašanja, pijančenja i provociranja prolaznika, morala često da sprovodi racije. U okviru racije bili su organizovani i zdravstveni pregledi „noćnih dama“, koje su u velikom broju bile zaražene različitim veneričnim bolestima. Zbog toga su mnoge od njih bile upućivane na bolnička lečenja u gradsku bolnicu.

 

I pored preduzetih mera na sprečavanju prostitucije, broj prostitutki se povećavao iz godine u godinu. Vremenom su „noćne dame“ preplavile gornji deo bašte „Kasina“, koju su, kako beleže novine, obični, pošteni građani obilazili u širokom krugu.

 

Nemaština i siromaštvo, koje su pogodile i naš grad nakon Prvog svetskog rata, uticalo je da ovo društveno zlo još više poraste. Stranputicom prostitucije često su išle naivne i neuke maloletnice iz siromašnih porodica. One su na svet donosile decu o kojoj se niko nije starao. Stoga su gradske vlasti bile prisiljene da obezbede kakve – takve uslove za smeštaj dece bez roditeljskog staranja.

 

Noćne dame najčešće posećivali golobradi mladići i vojnici

 

Najčešći „prijatelji“ ovih dama bili su golobradi mladići, vojnici, splavari, brodari, ali i stariji sugrađani. Oni su navraćali u bečkerečke gostione i krčme, gde su ih zabavljale kafanske pevačice i kelnerice zajedno sa „noćnim damama“. Zbog galame, glasne muzike, pijančenja i provociranja po ulicama i parkovima grada, gradska policija je često hapsila izgrednike. Ipak, nakon trežnjenja i kraćeg zadržavanja sve ih je puštala. Tako se to ponavljalo, iz dana u dan, naročito u letnjem periodu, a da se nije moglo zaustaviti i sprečiti.

 

U jednom periodu gradska vlast je zabranila krčmama i gostionama u kojima su se točila alkoholna pića da zapošljavaju žensko osoblje, koje je zajedno sa gostima pilo i bančilo do jutarnjih sati.

 

Ali, sve mere i apeli ostali su bez rezultata. Zato su, nakon policijskih racija i kratkog zatišja, svi nastavljali po starom. Noćni život grada ostao je nepromenjen, a građanstvo je bezuspešno, nastavljalo sa svojim negodovanjem i tužakanjem kod gradskih vlasti.

 

Za portal zrenjaninski.com piše istoričarka Nada Boroš

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • „Noćni život grada ostao je nepromenjen, a građanstvo je bezuspešno, nastavljalo sa svojim negodovanjem i tužakanjem kod gradskih vlasti“.
  TA „DOBRA STARA VREMENA“, ZA SEĆANJE I PRIPOVEDANJE!
  KAO I DANAŠNJA, ALI O DRUGIM TEMAMA, ZAR NE !?
  A, TA SLIKA, „DOMA OMLADINE“, POSLERATNE GENERACIJE PODSEĆA NA „DRUGI ŽIVOT“ TADAŠNJIH GENERACIJA. IGRANKE I SLIČNA DRUŽENJA, ZAMENILA SU ONA IZ GORNJE PRIČE.
  „RADIO LUKSEMBURG“ I SL. R. STANICE-NAŠE NE, DONELE SU „ELEKTRIČNU“ MUZIKU, PA I NEKOLIKO „VIS“-A. VIS „OMEGE“ SU TADA 65./66. JE TU TRENIRAO I SVIRAO NA IGRANKAMA, NA ONDA NAJMODERNIJOJ OPREMI: POJAČALA FIRME „VOX“, NA KOJIMA SU I „BEATLES“-I SVIRALI, „AC 30“ I „BAS FUDATION“ …!!!
  SEĆANJE IZ ELEMIRA!

sinovoz