Društvo YSLAJDER

PROZOR U PROŠLOST: „Jelisaveta“ i „Lasta“ su plovile Begejom

Decenijama unazad, a i danas, u našem gradu se govori i piše o uspostavljanju rečnog saobraćaja Begejom, na relaciji Zrenjanin – Temišvar. O tome se govori kao o novini koja će približiti ova dva banatska grada i znatno doprineti razvoju turizma, pa i trgovine na ovim prostorima.

 

Međutim, ova dva banatska grada bila su povezana rečnim saobraćajem pre 140 godina, još od 1876. Tada je iz Temišvara u Veliki Bečkerek doplovio prvi parobrod za prevoz putnika. Ovo prvo, probno putovanje, trajalo je sedam časova, uz obećanje Agencije dunavskog parobrodarskog društva da će vreme putovanja biti kraće. Ova Agencija, inače, starala se o rečnom saobraćaju na Begeju.

 

Nakon dve godine, 1878. kada su stvoreni potpuno bezbedni uslovi za plovidbu, parobrod „Jelisaveta“, sa tri člana posade i dvanaest putnika, zaplovio je iz Velikog Bečkereka prema Temišvaru. On je imao dve veoma lepo uređene kabine. Pokretala ga je parna mašina sa samo 45 konjskih snaga. Prodorni zvuk parobroda „Jelisaveta“ odjekivao je obalama Begeja, izazivajući divljenje i zadovoljstvo stanovništva koje je pri prolasku broda pozdravljalo putnike i posadu.

 

Putovanje „Jelisavetom“ bilo je putnicima veoma zanimljivo, naročito kada su plovili uzvodno, prema Temišvaru. Bilo je zanimljivo jer je ovaj brodić uspešno savlađivao nešto brži tok Begeja kroz Rumuniju.

 

Veliki značaj ovog parobroda bio je naročito važan u jesenjim i prolećnim danima. Tada su bile loše vremenske prilike zbog blatnjavih i skoro neprohodnih puteva.

 

plovidba begejom
Plovidba Begejom

 

„Jelisavetu“ koristili i meštani usputnih sela

 

„Jelisavetu“ su koristili i stanovnici usputnih sela do Bečkereka. Oni su sigurno stizali u Bečkerek, kako na pijacu, gde su prodavali najviše voće i povrće, tako i do lekara ili mnogobrojnih gradskih radnji.

 

Sam brod mogao je da primi oko tridesetak putnika i imao je redovan red vožnje. Ponedeljkom, sredom i petkom saobraćao je iz Temišvara. Utorkom, četvrtkom i subotom iz Bečkereka. Putovanje je trajalo od šest do osam časova.

 

Polazna stanica u našem gradu bila je na levoj obali Begeja, blizu gradske Kasine.

 

Svakako da brod nije saobraćao u vreme letnje suše, kada je vodotok Begeja bio veoma nizak, ili kada bi tokom jake zime rekom krenuo led.

 

Putnici su uvek, i na vreme, bili obavešteni o eventualnom zastoju plovidbe, od strane Agencije, koja se starala kako o plovilima tako i o putnicima.

 

Nekoliko godina kasnije uveden je novi, jači parobrod „Lasta“, koji je u toku dana mogao da ode za Temišvar i da se istog dana vrati u Bečkerek.

 

Nada Boroš

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.