Društvo YTOP

PROTEST ZBOG ZATVARANJA PUTA

babatovo-protest

ZRENJANIN – Stotinak meštana Taraša i Elemira protestvovali su danas zbog zatvaranja lokalnog puta od elemirskog izletišta Babatovo, do Žabaljskog mosta.

babatovo-protest

Protest je organizovan u neposrednoj blizini Žabaljskog mosta, uz prepreke kojima je put zatvoren, čime je onemogućen prilaz magistralnom putu Zrenjanin – Novi Sad. Zbog presecanja ovog putnog pravca po nalogu pokrajinske inspekcije za saobraćaj, naime, mnogima je bukvalno onemogućen prilaz imanjima, ili drastično produženo putovanje na bačku stranu Tise.

-Organizovali smo mirni protest zbog zatvaranja izlaza ovog puta na Žabaljski most, čime je Taraš najviše pogođen, jer je nama sva plodna zemlja sa bačke strane, preko 1800 hektara. Kada je vodostaj nizak ili visok, mi skelu ne možemo da koristimo a put koji je sada zatvoren nam je najkraći do njiva. Njime smo odvajkada išli i pre nego što je bio asfaltiran, pre pet godina. Sada, da bi došli do svojih njiva, produžen nam je prilaz za 70 kilometara ukupno u oba pravca – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Taraš Milorad Kotlagin.

Put je, da podsetimo, po nalogu pokrajinske saobraćajne inspekcije, zatvoren za saobraćaj početkom avgusta, uz obrazloženje da nema valjan priključak na magistralnu saobraćajnicu Zrenjanin – Novi Sad. Na spoju sa magistralnim putem raskopan je i rečni bedem, nasuta je zemljana prepreka, a sada su postavljeni i metalni stubići, pa je teško prohodno i za pešake.

babatovo-protest-dva

-Mesna zajednica danas šalje dopise na više adresa, tražimo objašnjenje i naravno rešenje. Tražimo odgovor šta da se uradi da se put ponovo otvori, da li treba da se napravi drugačiji prilaz, ako nije bezbedno. A tvrdim da je ovo najbezbedniji prilaz mostu od svih pet, i sa banatske i sa bačke strane. Zbog toga smo krenuli i peticiju koju će svi Tarašani potpisati – napominje Kotlagin i ističe da je zatvaranjem puta ugrožena egzistencija sela, kao i poslovanje taraške zadruge, koia ima 600 hektara zemlje sa druge strane Tise. Od bačke strane sada je odsečen i restoran “Babatovo” i sve popularnije popularno izletište  Ogorčeni su i ljudi koji pored ovog puta imaju imanja,

-Ne mogu da priđem imanju sa radnom snagom, ne mogu da izvezem rod, ovo je katastrofa – kaže Milan Zimonja, vlasnik poljoprivrednog gazdistva na tri kilometra od Žabaljskog mosta, kome je imanje sada za trideset kilometara dalje. Još u težem položaju je iz Miroslav Damjanović iz Novog Sada.

-Od ovog branika kod Žabaljskog mosta do voćnjaka imam 700 metara, a sada moram da idem preko Zrenjanina i Elemira na Babatovo.  To je 34 kilometara u jednom pravcu i isto toliko u povratku. Stiže mi rod oraha, sad treba da ga skidam, imam dunje za berbu. Ukupno 35 hektara zemlje. Još sam naručio lesku za sađenje, ali sad se razmišljam da li da odustanem – kaže Damjanović, koji je do zatvaranja puta do imanja putovao 80 kilometara u oba pravca, a sada svakodnevno prelazi 150 kilometara.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM